jaktak.cz

Jak na zeleninový bujón ze slupek a odřezků

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Zeleninový bujón | recept. Zeleninový bujón se v kuchyni neztratí a proč jej kupovat, když si jej můžeme vyrobit z toho, co stejně vyhazujeme? Na bujón nám skvěle poslouží slupky a odřezky z kořenové zeleniny, brambor, cibule, pórku a česneku. Stačí je zamrazit a až budeme mít dostatečné množství, krátce povaříme a buď použijeme nebo opět zamrazíme ve formě kostek. Použití je obdobné jako u klasického sušeného bujónu – do polévek, omáček, k dochucení zeleniny i masa. Inspirací mi bylo video od Tasty, jehož adresu naleznete dole pod článkem v odkazech.

Co je potřeba

  • odřezky a slupky ze zeleniny – z mrkve, celeru, petržele, hříbků, pórku, cibule a česneku; ve videu použili i slupky z brambor, ale ty příliš nedoporučuji, záleží na vás
  • sáček nebo plastová nádoba
  • mraznička
  • sklenice nebo tvořítka na led

Krok 1

Při každé přípravě syrové zeleniny si odložíme slupky, odřezky či stonky (z petržele a celeru), a uchováváme v mrazničce, dokud nemáme dostatečné množství na větší hrnec. V mrazničce nám slupky vydrží zhruba půl roku. Zeleninu nejdříve pořádně prohlédneme a nahnilé či plesnivé kusy i slupky nekompromisně vyhodíme. Pak zeleninu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou, nejlépe k tomu určeným kartáčkem, a poté oškrábeme škrabkou. Slupky dáme do plastikového sáčku nebo krabičky a dáme do mrazničky.

Krok 2

Máme-li již slupek dostatek, dáme je do většího hrnce a zalejeme vodou tak, aby byly všechny ponořené. Vaříme nejméně 30 minut, poté scedíme. 

Krok 3

Vzniklý vývar použijeme buď:

  • Hned nebo spotřebujeme do 4 dnů – nalejeme do sklenice, uzavřeme a uchováváme v lednici.
  • Zamrazíme – vývar nalejeme do tvořítek na led a uchováváme v mrazničce. Spotřebujeme do 3 měsíců.

Zeleninový bujón používáme tak, jak jsme zvyklí používat klasickou bujónovou kostku.

Po nalití vývaru do tvořítek na led můžeme přidat oblíbené koření, např. sušenou bazalku, majoránku, pepř, případně kvalitní sójovou omáčku a vytvořit si tak rozličné variace chutí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zeleninovy-bujon-ze-slupek-odrezku.html