jaktak.cz

Jak seřídit plastová okna na zimu a léto

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak seřídit plastová okna na zimu a léto | rady a tipy. O plastová okna je třeba se starat, a to především v zimě, kdy hrozí rosení oken a vznik nepříjemné plísně na stěnách a parapetu. Kromě pravidelného promazání a seřízení oken, je důležité vždy před začátkem zimy a léta změnit přítlak oken, tzn. jak moc bude okno těsnit. Od toho se odvíjí zabránění únikům tepla, orosení oken a jejich opotřebení. Seřízení je celkem jednoduché a rychlé a bude nám stačit nářadí, jež máme bězně doma.

Co je potřeba

Dle typu okna  – ručně, inbusový klíč, klíč č.10

Krok 1

Pokud máte k oknům dokumentaci od výrobce, nejdříve se do ní podívejte a okna seřiďte dle návodu. Také se ujistěte, že zásah do nastavení okna není v rozporu se zárukou. V případě pochybností raději kontaktujeme výrobce či dodavatele.

Krok 2

Změnu přítlaku okna nastavíme buď ručně, pomocí inbusového klíče nebo klíče č.10, záleží na typu oken. Otevřeme okno a na obvodu křídla nalezneme seřizovací čepy. 

  • Pro silnější přítlak: standardním válcovitým čepem otočíme do vodorovné polohy, inbusovým čepem otočíme směrem k těsnění
  • Pro slabší přítlak: standardním čepem otočíme do svislé polohy, inbusovým čepem otočíme směrem od těsnění

Krok 3

Větrání

V zimním období je klíčové správně větrat, tzn. krátce a intenzivně. Snížíme tak vysokou vlhkost v místnosti, zamezíme nežádoucímu rosení oken a budeme mít doma zdravější vzduch. Asi 3x denně otevřeme okna v každé místnosti dokořán a větráme několik minut. Průvan nevadí, naopak se výměna vzduchu podaří rychleji. Při takovémto větrání se teplota v místnosti nesníží výrazně a tak se pokoj rychle opět vyhřeje. Během větrání vypneme topení. Určitě nevětráme dlouhodobě ventilací nebo mikroventilací.

V létě je mikroventilace a ventilace v pořádku, raději však alespoň jednou denně vyvětráme intenzivně.

Krok 4

Údržba

  • orosená okna je třeba utírat savým hadříkem, případnou plíseň na rámech či zdech odstranit desinfekcí
  • 1x ročně namazat kování bílou vazelínou ve spreji nebo speciálním olejem
  • 2x ročně namazat těsnění silikonovým olejem
  • čistit kanálky pro odvod vody

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-seridit-plastova-okna-na-zimu-leto.html