jaktak.cz

Sauny na klíč nebo svépomocí plus další tipy pro finské a luxusní sauny

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Blahodárný účinek saunování pro zdravý organismus spočívá v nahřátí tělesného jádra a nastartování autoimunitního procesu. Toto je umocněno otužováním při střídání studené vodní lázně a sauny. S tím jsou spojeny efekty zvýšené cirkulace krevního řečiště a posilování srdečního svalu, stejně jako pomáhání pružnosti žilního a tepenného oběhu. Své o tom vědí například sportovci, kterým je sauna a častý pobyt v ní výslovně doporučován fyzioterapeuty. Sauna je oblíbená také u masérů, poněvadž jim ulehčí práci s prohříváním svalů při začátku masáže.

Co je potřeba

čas

ochota nechat si poradit

Krok 1

Sauna s významným preventivním účinkem u dětí

Pobývání v sauně je příjemné obzvlášť v zimním nebo sychravém období, kdy vám vaše tělo bude vděčno za každou čtvrthodinku strávenou v sauně. Proto byly sauny nejvíce rozšířeny v severských krajinách a následně si našly své příznivce i v krajích s mírnějším podnebím, tedy i v Česku nebo třeba i v Africe. Saunování je vhodné i pro malé děti, ale začínat by s ním měly pozvolna především proto, že jsou na vnímání tepla daleko citlivější a mohly by si vytvořit averzi pokud by byly k sauně vedeny násilněji. Sauna se doporučuje osobám v každém věku. Lidem s určitými onemocněními srdce nebo například s vysokým tlakem, s nízkým tlakem nebo astmatikům je doporučeno použití sauny postupnou formou ve vážných případech je doporučeno domluvit se nejprve s lékařem. Zajímavostí je i skutečnost, že sauna pomáhá ženám při menstruaci úlevou od bolesti a zmírněním jejího průběhu.

Krok 2

V oblibě jsou především domácí sauna a venkovní sauna

Domácí sauna, která dokáže spolehlivě nahradit veřejné prostory se saunami, si nachází své oblíbené místo mezi uživateli wellness. Učarovala-li vám domácí sauna, není nic jednoduššího než se pustit do plánování vlastní výstavby. Pokud využijete stavebnice sauny, které jsou k dispozici na internetových stránkách třeba u společnosti Finská sauna, potom vaše domácí sauna bude vévodit domácnosti téměř okamžitě. Můžete se pustit i do venkovní stavby sauny nebo stavby infrasauny.

Venkovní sauna neboli saunový domek se staví samostatně na zahradě nebo ve volné přírodě. K vytápění finské sauny se používají elektrická saunová kamna, anebo topidla na dřevo. Finská sauna se neobejde bez charakteristického rysu: kamenů položených na kamnech, které se naběračkou polévají vodou. Výsledným efektem je vzduch přeměněný na horkou páru, jejíž vdechování blahodárně působí na dýchací ústrojí, a pomáhá tak preventivně bojovat se záněty dýchacích cest a podobně. Tradice populární venkovní sauny sahá až do Skandinávie, odkud pochází také jejich název – finská sauna. Venkovní sauna může být srubová, roubená, sudová, nebo oválná. Existují také mobilní sauny, infrasauny a parní sauny, stejně jako atypické sauny.

Krok 3

Stavíme a zřizujeme sauny na zakázku

Při volbě vhodné sauny se rozhodně meze nekladou. Pokud si nechcete budovat domácí saunu svépomocí, můžete využít prvotřídní službu: stavbu sauny na klíč. Taková domácí sauna na klíč pro vás znamená jediné, vybrat si z katalogu konkrétní typ sauny a prostor, kde sauna na míru bude stát, a vše ostatní už necháte na zkušených stavitelích.

[Video] Podívejte se na instalaci koupelnové sauny Harvia. Zjistíte, že i na malém prostoru lze vybudovat kvalitní domácí saunu:

Zvolte si typologii a materiály pro domácí či venkovní saunu. Specifické vlastnosti má severské dřevo a jiné exotické. Rozhodněte se také, jaké dveře a okna, včetně skleněných tabulek, by vaše domácí sauna na klíč měla mít. Vyberte si rovněž typ osvětlení, které může být klasické, barevně terapeutické, či s podobou hvězdné oblohy. K dispozici je také LED osvětlení vhodné do parní sauny či ochlazovacích bazénků. Všechny domácí sauny, venkovní i finské sauny si zaslouží potřebné doplňky, jako jsou teploměry, přesýpací hodiny, kameny, dřevěné nádoby na vodu, osušky, atd. Samostatnou kapitolou je výběr dřeva, jímž se v sauně může topit.

Krok 4

Luxusní sauny pro náročné, do wellness center a hotelů

Hoteloví hosté a návštěvníci wellness si potrpí na standard převyšující úroveň běžné domácí sauny. Firma Finská sauna dodala luxusní sauny již do mnoha objektů, hotelů a center zdravého životního stylu. Jak je patrno z referencí, luxusní sauna nadchne i nejnáročnějšího návštěvníka. Samozřejmostí je intimní a vybrané prostředí, jež může být obohaceno o tlumenou hudbu linoucí se z vestavěné aparatury přímo v sauně. V místnosti s ochlazovacím bazénkem nechybí prostor pro pohoštění a občerstvení. Každý pobyt v luxusní sauně by pro nás měl být určitou odměnou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/sauny-na-klic-nebo-svepomoci-plus-dalsi-tipy-pro-finske-luxusni-sauny.html