jaktak.cz

Co má obsahovat kupní smlouva na auto | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Co má obsahovat kupní smlouva na auto | rady. Chystáte se prodat nebo koupit automobil? Víte co všechno má kupní smlouva obsahovat?  Pokud hledáte základní rady a informace, pak jsou následující řádky určeny právě vám.

Co je potřeba

  • čas
  • ochota nechat si poradit
  • peníze na ověření podpisů smluvních stran

Krok 1

Kupní smlouva na automobil spadá do právní úpravy nového občanského zákoníku. Konkrétně se jedná o § 2079 zákona č. 89/2012 Sb. Podle nového občanského zákoníku musí být ve smlouvě obsaženy určité náležitosti. Základní vzor kupní smlouvy na auto pro rok 2022 si můžete zdarma stáhnout na internetu.

 

Krok 2

Smluvní strany

Každá smlouva je stvrzení určitého ujednání mezi dvěma a více smluvními stranami. V úvodu smlouvy musíte tedy napsat jména a identifikační údaje smluvních stran.  Tzn. jméno a příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo nebo číslo OP. Je-li jedna ze smluvních stran soukromá společnost, pak je důležité zde uvést celý název společnosti, IČ, popř. DIČ, adresu sídla společnosti, jméno a příjmení zastupujícího společnosti.

Krok 3

Náležitosti kupní smlouvy

Kupní smlouva musí obsahovat přesné vymezení předmětu prodeje, kupní cenu a konkrétní podmínky, za kterých dojde k úplatnému převodu automobilu (předmětu prodeje) na nakupujícího.

V kupní smlouvě by měl být předmět prodeje co nejlépe vymezen a popsán. Konkrétně ve smlouvě musí být uvedeny následující:

  • značka vozidla
  • typ vozidla
  • barva vozidla
  • rok výroby vozidla
  • číslo podvozku vozidla
  • číslo karoserie vozidla
  • číslo technického průkazu vozidla
  • počet najetých kilometrů
  • SPZ
  • vybavení auta – seznam příslušenství, které je součástí prodeje (např. příčníky, tažné zařízení aj.)

Další údaje:

Dále by ve smlouvě měly být uvedeny údaje, které popisují faktický stav vozidla ve chvíli prodeje. Prodávající musí sdělit kupujícímu všechny informace vztahující se k technickému stavu vozidla a to včetně závad, které jsou mu známy.

Krok 4

Kontrola stavu vozidla

V kupní smlouvě však nemůžou být uvedeny všechny informace vztahující se k faktickému stavu vozidla. Koupě ojetého automobilu představuje určité riziko, protože na ojetý vůz se nevztahuje záruka výrobce na případné závady. Vezměte si s sebou kompetentní osobu, která je schopna technický stav vozidla objektivně posoudit – nejlépe automechanika. Jen automechanik je schopen pečlivou prohlídkou vozidla posoudit, zda jsou informace, které vám poskytuje prodávající strana, pravdivé. Pamatujte na stáčení tachometrů, padělání servisních knížek a další praktiky, které jsou v naší kotlině zcela běžné.

Krok 5

Další náležitosti kupní smlouvy

V kupní smlouvě by mělo být uvedeno prohlášení prodávajícího, že je vůz jeho majetkem a že na voze nevázne žádný dluh a nevztahují se k němu pohledávky a závazky třetích osob. Nezapomeňte přesně specifikovat kupní cenu, její výši (i slovy), jakým způsobem bude zaplacena. Dále podmínky přihlášení, odhlášení a převodu automobilu. Před podpisem samotné smlouvy si vše pečlivě přečtěte a nezanedbávejte důkladnou kontrolu samotného vozidla. Podpisy smluvních stran musí být úředně potvrzeny (notář nebo obslužná místa CzechPoint – obecní úřady, Česká pošta). Přejeme mnoho šťastných a hlavně bezpečně ujetých kilometrů bez nehod.

V případě, že chcete mít absolutní jistotu, že jsou vaše práva chráněna a smlouva je sestavena tak, že obsahuje veškeré náležitosti a chrání práva obou zastoupených stran, prokonzultujte její znění s právním zástupcem.

Tento článek, jednotlivé body i smluvní vzor jsou pouze výchozím mustrem. Nejedná se regulérní právní dokument, který je sestaven na míru vašim potřebám. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny ve vzoru smlouvy nebo v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za užití informací (úplných nebo částečných) obsažených ve vzoru smlouvy nebo v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/co-ma-obsahovat-kupni-smlouva-na-auto-rady.html