jaktak.cz

Jak vysadit zeleninový záhon

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vysadit zeleninový záhon | rady a tipy. K práci na zeleninové zahrádce musí mít člověk vztah. Doma, pokud je člověk zaměstnán, není čas na pěstování zeleniny v takovém objemu, abychom ji nemuseli kupovat. Ale každý, kdo má jen kousek volného prostoru, si rád vypěstuje svoji zeleninu jen tak pro radost a na zpestření jídelníčku. Té domácí zelenině, zalévané potem, se totiž žádná jiná nevyrovná.

Co je potřeba

  • nadšení do práce

Krok 1

Samotnému vysévání nebo sázení předchází příprava záhonů. Záhon je nejlépe připravit na podzim. Odstraníme drny a zryjeme vybrané místo na hloubku rýče. Zapracujeme hnůj. Na pěstování je nejlepší hlinitopísčitá půda. Je-li půda příliš těžká, jílovitá, zlepšíme ji promícháním s pískem. Naopak lehkou, písčitou půdu zlepšíme kompostem. Záhon urovnáme, po obvodu ho můžeme zpevnit cihlami, prkny. Tvar záhonu zvolíme podle svého uvážení, nemusí být nutně obdélníkový. Hezky vypadají i kulaté záhony s cestičkou uprostřed, tzv. klíčovou dírkou. Cestičky můžeme také zpevnit třeba starými dlaždicemi, nebo je necháme jen vyšlapané.

Krok 2

Nejlépe využijeme prostor záhonu, když budeme pěstovat zeleninu ve smíšených kulturách. To znamená, že na jednom záhonu poroste zelenina s rozdílnou výškou a šířkou a jinou dobou sklizně.

Budeme kombinovat salát s tyčkovými fazolemi, mrkev a hrách, kedluben s ředkvičkou, cibuli s tymiánem, jahody s koprem atd. Střídáme plodiny, nepěstujeme stejné dva roky po sobě na tomtéž místě. Vyhneme se tím vyčerpání půdy, chorobám i škůdcům.

Krok 3

Zeleninu vyséváme buď volně ze semen a pak vzešlé rostlinky vyjednotíme, nebo pomocí výsevních pásků, ve kterých jsou semínka umístěná v optimálním rozestupu. Sazenice předpěstované zeleniny vysazujeme až po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.

Krok 4

Zeleninu můžeme také pěstovat v kombinaci s některými okrasnými druhy květin nebo bylinkami. Pomohou nám v boji proti škůdcům. Měsíček nebo afrikán desinfikují půdu a odpuzují háďátka, křen vysázený u brambor pomůže proti mandelince, bazalka se hodí k okurkám. Bazalku je vhodné pěstovat také v blízkosti rajčat, mají pak lepší chuť. Stejně tak si pomáhají různé druhy zeleniny, vysázené vedle sebe, např.fazol s pórem, cibule s jahodami atd. Stejně tak jsou rostliny, jimž neprospívá sousedství některého jiného druhu zeleniny. Tato problematika je ale velmi rozsáhlá. Doporučuji rady zkušených zahrádkářů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vysadit-zeleninovy-zahon.html-0