jaktak.cz

Jak pěstovat netřesky v nádobách

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Pěstování netřesku v nádobách | rady a tipy. Netřesky jsou vděčné rostliny na suchá, kamenitá místa. Rod Sempervivum obsahuje několik desítek druhů netřesků. V přírodě se vyskytují hlavně v horách v Evropě a Americe. Rostliny tvoří růžice dužnatých listů. Dvě až tři rostlinky zaplní celou nádobu, kobercovitě se rozrůstají. Netřesky se hodí do různých balkonových nádob, nejsou náročné na zeminu ani vláhu. Netřesky vydrží i přímé slunce.

Co je potřeba

  • nádoba
  • zemina
  • písek
  • štěrk
  • kámen
  • netřesk

Krok 1

Netřesky vysázené ve starém kamenném korytu nebo jiné nádobě vytvářejí na zahradě dekorativní prvek. Rostlinky rychle rostou, třetím rokem zcela vyplní nádobu, ve které byly původně 3 kusy – viz obrázek. Proto při vysazování zohledněte velikost truhlíku nebo prostoru, kde netřesky budete pěstovat.

Krok 2

Netřesky mohou být také součástí skalek, ale protože se rozrůstají a jsou velmi pevně nahloučené u sebe, nedaří se v jejich blízkosti ostatním skalničkám. Netřesk je postupně vytlačí. Řešením je, zasadit ho do pevně ohraničeného prostoru, aby se nemohl rozrůstat. Dobrou zkušenost mám se starými pneumatikami. Ty si opatříte snadno, bohužel, jsou k nalezení všude v přírodě. Pneumatice odříznu boční strany, zakopu ji do země a obložím štěrkem a kameny. Pak vše zasypu zeminou a nasázím netřesky. Doplním je jinými rostlinami, nejlépe rozchodníky.

Krok 3

Netřesk v přírodě roste i na místech s velmi malým množstvím půdy, ve skalních puklinách nebo obrůstají ploché kameny. Původní druh Netřesk střešní se dříve vysazoval na staré střechy a zdi. Věřilo se tomu, že kde roste netřesk, tam neuhodí blesk. Netřesk kvete v létě a má květy, které milují včely. Květ vyrůstá ze středu nejstarší a největší růžice a po odkvětu tato rostlinka uhyne. Nahradí ji ale mnoho dalších.

Krok 4

Netřesky sázíme do země smíchané s pískem a štěrkem. Vystačí jim malá vrstva půdy. Jestliže jsou součástí skalky, nezalévají se vůbec, v nádobách jen velmi málo. Přemíra vody jim škodí. Vyžadují umístění na plném slunci. Vybírat můžete z mnoha barevných variant a výsadbu netřesků doplnit různými zajímavými kameny, dřevy nebo keramikou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-netresky-v-nadobach.html