jaktak.cz

Jak si vyrábět vlastní elektřinu i teplo

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Přemýšlíte, jak optimalizovat provozní náklady bydlení? Řešením mohou být v posledních letech stále oblíbenější mikrokogenerační zařízení, která kombinují výrobu elektřiny a tepla. Pojďme si tuto moderní technologii představit a ukázat výhody, které nabízí.

Co je potřeba

Vzhledem k neustále rostoucím cenám, ale i spotřebě elektřiny, mnoho z nás hledá takový zdroj energie, který ulehčí jak peněžence, tak životnímu prostředí. Jedním z řešení může být kombinovaná výroba elektřiny a tepla, která zajišťuje mimořádně vysokou energetickou efektivitu. Jak tedy mikrokogenerace funguje?

Krok 1

Princip mikrokogenerační jednotky

Při výrobě elektřiny (například spalováním fosilních paliv) vzniká odpadní teplo, které se v normálních případech ztrácí a zůstává nevyužité. Využívá se asi jen 30 % energie. Právě kogenerace (výraz používaný spíše pro elektrárny), resp. mikrokogenerace toto teplo využívá k ohřevu vody nebo vytápění. Tím je celý proces výrazně levnější, ale také šetrnější k životnímu prostředí díky nižšímu množství uvolněného oxidu uhličitého.

Krok 2

Dvojitá úspora

Mikrokogenerační zařízení mají ještě tu výhodu, že kromě spojené výroby elektřiny a tepla, nemusíte mít v domě dvě zařízení, stačí jedno. S kombinovanou výrobou elektřiny a tepla je možné ušetřit až 40 % energie a také snížit emise oxidu uhličitého. Další předností je větší nezávislost na cenách elektřiny, při vlastní výrobě elektřiny se náklady sníží asi na jednu třetinu. Navíc třída energetické účinnosti je A+.

Krok 3

Pro koho se mikrokogenerace hodí?

Mikrokogenerace je vhodná pro všechny typy nových, ale i rekonstruovaných, rodinných domů. Samotné zařízení sice nepatří mezi nejmenší, zato stačí pouze jedno na elektřinu i teplo. Pořizovací náklady bývají vyšší, nicméně vzhledem k úspoře provozních výdajů bývá návratnost takové investice v řádu několika let.

Kombinování výroby elektřiny a tepla v podobě mikrokogenerace bezpochyby patří mezi nejlepší současná i budoucí řešení zdroje energie v domácnostech. Však se přesvědčte sami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrabet-vlastni-elektrinu-i-teplo.html