jaktak.cz

Jak na zácpu přírodní cestou

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak na zácpu přírodní cestou | rady a tipy. Zácpa je nepříjemná a má také svá zdravotní rizika, proto bychom se jí měli snažit předcházet. Pokud už zácpu máme, existuje mnoho přírodních prostředků, které nám mohou pomoci. Strava bohatá na vlákninu, dostatek tekutin a pohybu, lněné semínko či obklad na břicho jsou některými z nich. Projímadla ve formě léků jsou určena pouze pro krátkodobé užití, jednak si na ně tělo vytvoří návyk, jednak mohou způsobit nežádoucí zdravotní problémy. Jak na zácpu přírodní cestou?

Krok 1

Zácpa znamená obtížné či bolestivé vyprázdění stolice, která je příliš tuhá. Četnost stolice je velice individuální, proto nelze přesně určit, co už je zácpa a co ne. Obecně se uvádí, že se o zácpu jedná v případě, že nemáme stolici alespoň jednou za 3 dny či pokud je stolice nepravidelná. Snažme se tělo navyknout na určitou hodinu, dle orgánových hodin nejlépe ráno mezi 5. a 7. hodinou, a stolici nepotlačovat.

Krok 2

Prevence zácpy:  

Vláknina – strava s dostatkem vlákniny je známou prevencí zácpy. A kde že tu vlákninu najdeme? V obilovinách, především celozrnných, luštěninách, semínkách a ořeších a v ovoci a zelenině. Každý den tedy zařaďme do jídelníčku např. celozrnné pečivo, rýži natural, cizrnu, mandle, sušené švestky, jablko nebo brokolici. S konzumací vlákniny začínejme postupně a stravu důkladně žvýkejme.

Krok 3

Pitný režim – ráno začněme vypitím sklenky čisté, přes noc odstáté nebo filtrované vody. Přes den pak pijme především vodu, občas minerálky či slabé bylinkové čaje. Při tendenci k zácpě se nedoporučuje černý čaj, káva, slazené nápoje či kakao. Obecně se udává, že bychom měli vypít alespoň 2 litry vody denně, ale tato potřeba je velice individuální a záleží na míře fyzické aktivity a ročním období. Řiďte se především pocitem žízně.

Krok 4

Řešení zácpy:

Lněné semínko – obsahuje veliké množství vlákniny a hlavně slizy, které změkčují stolici a působí projímavě. Semínko je důležité dobře rozkousat, případně namlít či rozdrtit, aby udělalo svou službu. Po jeho konzumaci je nutné pít více vody. Tip na nápoj: Lžíci nadrceného semínka ráno zalejeme 0,5 litru studené vody a necháme přes den nabobtnat. Večer nápoj vypijeme. Rychlá varianta je možná s použitím vroucí vody. Tento nápoj je oblíbený především u těhotných žen, může se pít od 34. týdne těhotenství.

Krok 5

Psyllium – neboli Jitrocel indický je přírodní rozpustná vláknina, která ve střevech vytvoří měkký gel, čímž usnadňuje vyprazdňování a absorbuje také toxické látky. Užívá se s vodou, ale můžeme si jej nasypat i třeba do jogurtu nebo přidat do těsta na chleba. K dostání je v lékárnách.

Olivový nebo lněný olej – ráno na lačno si dejte 1 polévkovou lžíci oleje lisovaného za studena, můžete ji smíchat se stejným množstvím citronové šťávy.

Projímavé minerální vody – při akutní zácpě můžete vyzkoušet Vincentku, Šaratici nebo Zaječickou hořkou. Dlouhodobé užívání minerálních vod se nedoporučuje.

Bylinkové čaje – k dostání jsou čajové směsi, které pomáhají při zácpě. Najdeme v nich např. anýz, lékořici a rakytník. 

Potraviny s projímavým účinkem – sušené i čerstvé švestky, fíky, lékořice, jahody, jablka a zelí hlávkové i kysané. Šťávu z kysaného zelí můžete pít každý den na lačno, doporučuje se asi 1,5 dcl.

Agar – rostlinná želatina z mořských řas je také přírodním prostředkem proti zácpě. Můžete ji použít do dezertů, želé s ovocem, aspiků, polévek.

Krok 6

Pravidelný pohyb – určitě nejen proti zácpě pomůže svižná chůze, lehký běh, jízda na kole, jóga či plávání. Doma si můžeme zacvičit známé protahovací cviky, např. kočičí hřbet.

Obklad na břicho – líná střeva mohou rozhýbat také střídavé studené a horké obklady. Malý ručník namočíme do horké vody, vyždímáme, složíme a přiložíme na břicho. Po 2 minutách jej vyměníme za studený ručník, který necháme jen 1 minutu. Takto střídáme obklady 10–20 minut.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
  • Při zácpě a jejím řešení se poraďte se svým lékařem. 

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zacpu-prirodni-cestou.html