jaktak.cz

5 rad, jak si vybrat výhodnou půjčku online

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Vybíráte si půjčku a nevíte, jak na to? Poradíme vám, jak to zvládnout. Díky našim pěti tipům zaručeně vyberete takovou, která vás v žádném případě nezklame. A to s ohledem na její výhodnost, která je dnes tím nejdůležitější.

Co je potřeba

  • čas
  • ochota nechat si poradit

Krok 1

Sledujte hodnotu RPSN     

První rada se týká jedné velmi důležité hodnoty, kterou je RPSN. Jde o roční procentuelní sazbu nákladů. Čím je daná hodnota menší, tím je půjčka výhodnější. Nutno říci, že jsou i případy, kdy může být nulová. Umožní to nebankovní půjčky online, které nabídnou možnost prvního úvěru zcela zdarma. Pokud ho splatíte v termínu, nedáte ani jednu jedinou korunu navíc. U klasických úvěrů následně platí pravidlo, že čím je RPSN menší, tím je půjčka výhodnější. A to proto, že přeplatíte méně. Unikátem této sazby je, že ji musí poskytovatelé zobrazovat povinně, ale také to, že zahrnuje:

  • Klasické poplatky
  • Úrokovou sazbu
  • Vše, co je účtováno navíc

Krok 2

Spočítejte si, kolik přesně potřebujete

Druhá rada, jak si vybrat výhodnou půjčku online je ta, že si před žádostí přesně spočítáte, kolik peněz budete potřebovat. Když si tuto sumu vezmete, bude to pro vás výhodnější, než když se necháte zlákat a vezmete si více. A je jedno, zda je to hypotéka, spotřebitelský úvěr, nebo je to rychlá půjčka do výplaty. Pamatujte, že úroky se počítají ze sumy, kterou jste si vzali a kterou ještě nemáte zaplacenou. V praxi to znamená, že u velkých částek pochopitelně přeplatíte více. Když už chcete mít jistotu, vezměte si navíc jenom menší sumu. Rozhodně ne plnou částku, kterou vám poskytovatel navýší. Kromě toho, že více přeplatíte, budete s největší pravděpodobností splácet také delší dobu.

 

Krok 3

Zvolte optimální splátku

Třetí naše rada spojená s tím, jak vybrat výhodnou půjčku, se týká situace, kdy si volíte splátky. Pokud jde o segment mikropůjček, kam se řadí třeba www.planetpujcka.cz, tak se peníze vrací jednorázově, a počítá se každý den. Když se podíváme na klasické půjčky, tak zde musíme jasně říci, že si můžete volit z různých termínů, na pár měsíců, i na pár let. A jak vypadá optimální splátka, pokud má být půjčka výhodná? V první řadě by měla být ve vašich možnostech a neměla by ohrozit váš rozpočet. Dále platí pravidlo, že čím dříve půjčku splatíte, tím je to pro vás z hlediska výhodnosti lépe. Kromě toho, že si můžete daný termín sami nastavit, nezapomínejte také na možnosti předčasného splacení. U toho sledujte:

  • Možnost předčasného splacení bez poplatků
  • Možnost splacení jakékoliv sumy
  • Možnost splacení kdykoliv

Krok 4

Zaměřte se na výhody

I ty jsou důležité a i ty rozhodují o výhodnosti půjčky. Jaké konkrétní máme na mysli? Na dnešním úvěrovém trhu je jich rozhodně celá řada. Mohou být spojené třeba s tím, že vám za poctivé splácení mohou být vráceny úroky. Stejně tak vám mohou být odpuštěny splátky, nebo vám je část zaplacených vrácena. To vše jsou situace, které následně ovlivňují výhodnost. Podmíněny jsou obvykle jenom tím, že budete splácet poctivě – tedy ve správné výši a také vždy ve správném termínu. Většinou dané výhody zjistíte snadno, protože poskytovatelé se s nimi velice rádi chlubí.

Krok 5

Pozor na sankce

Naše poslední rada se týká sankcí. Není nic výjimečného, když člověk zapomene na splátku, nebo mu nezbylo tolik, kolik potřebuje. Proto je dobré hledat takové poskytovatele, kteří umí danou situaci řešit lidsky. A to znamená, že ji budou řešit bez různých úroků z prodlení, nebo také bez toho, aby hned posílali zpoplatněné upomínky. I toto hraje při volbě půjčky velkou roli a ani na toto nezapomínejte. Zvláště u půjček s delší splatností, kde se v průběhu let může stát skutečně téměř cokoliv. Myslete na to už ve chvíli, kdy budete půjčku vybírat a později si o ni budete také žádat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/5-rad-jak-si-vybrat-vyhodnou-pujcku-online.html