jaktak.cz

Jak se naučit psát I rady a tipy

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se naučit psát I rady a tipy. Umění psát je v dnešní době velmi ceněným nástrojem, díky kterému můžete získat mnoho zajímavých příležitostí. Máte pocit, že i přes veškerou snahu se vám to nedaří? Pojďte se podívat, jak na to! Ať už je vaším snem napsat knihu, nebo zlepšit své schopnosti kvůli škole či práci, sami určitě víte, že to není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnohdy to znamená hodiny sezení před prázdným dokumentem. Díky umění psát se často zlepší váš studijní prospěch, zvláště při absolvování vysoké školy, kde je tato dovednost zcela klíčová. Je-li vaše touha naučit se psát opravdu silná, pak vám přinášíme několik cílených rad, jak můžete svého cíle krůček po krůčku dosáhnout.

Co je potřeba

  • tužka
  • papír
  • notebook
  • wifi

Krok 1

Zcela klíčová je v tomto případě četba knih. Čím více knih přečtete, tím bohatší slovní zásobu budete mít. Můžete číst noviny a články na internetu, nebo se usadit s dobrou knihou doma po škole či po práci. Pokud je vaše sbírka knih omezená, doporučujeme založit si průkazku ve veřejné knihovně. Pamatujte si, že ani čtečka a knihy v PDF klasickou papírovou knihu nikdy nenahradí.

Krok 2

Začněte se zajímat o gramatiku českého jazyka. Plánujete-li, že se psaním budete živit, chcete si touto formou přivydělávat, nebo toužíte umět psát kvalitně z jakéhokoliv jiného důvodu, je znalost gramatiky další důležitou částí celého procesu. Na internetu existuje velké množství internetových portálů, které se na tuto problematiku zaměřují. Existují také odborné kurzy, které vás správnou gramatikou provedou i s odborným výkladem.

Krok 3

Začněte psát. Je jedno, zda se bude jednat o krátkou povídku pro vaše blízké, blog, nebo o seminární práci. I přesto, že začátek může být nejprve těžký, vydržte u psaní a buďte trpěliví, i když vám to zpočátku nepůjde. Můžete si stanovit limity, kdy se psaní budete věnovat, nejprve postačí deset minut denně a postupem času můžete tento limit navyšovat.

Krok 4

Dávejte své texty číst jiným lidem. Můžete se přihlásit na nejrůznější fóra nadšenců psaní, nebo své prvotiny dejte přečíst kamarádům a rodině (zvláště v případě, že se bojíte vystoupit se svou prací veřejně). Zpětná vazba je velmi důležitá, díky ní můžete odhalit své slabiny nebo těžkopádnost textu. Často vás také obohatí o nové náměty nebo netradiční pohledy na věc.

  • Noste s sebou poznámkový blok, do kterého si pište veškeré nápady a náměty. Nebudete je muset stále držet v hlavě.
  • Pokud píšete a nejste si jistí gramatickou správností některého slova, používejte Internetovou jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český, kterou naleznete zde: http://prirucka.ujc.cas.cz.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-naucit-psat-i-rady-tipy.html