jaktak.cz

Jak poznat, že jsme meteosenzitivní

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak poznat, že jsme meteosenzitivní – citliví na změnu počasí. Jsou lidé, kteří se bez předpovědi počasí neobejdou. A pak jsou tací, kteří umí spolehlivě změny počasí odhadnout. Většina z nich se současně potýká s nejrůznějšími zdravotními potížemi, když k těmto změnám v atmosférickém tlaku dochází. O takových lidech říkáme, že jsou meteosenzitivní.

Co je potřeba

Vnímavost, trpělivost, psychická a fyzická odolnost

Krok 1

K nejčastějším příznakům patří bolesti hlavy, zhoršené dýchání, závratě, celková slabost, bolesti kloubů nebo pooperačních jizev. Často se přidává nadměrná ospalost, únava, nervozita a podrážděnost. Kdo je alergik, tomu se obvykle jeho potíže zhorší. Většinou jde o rýmu, kašel, dušnost. Lidí, kteří jsou na změny počasí přecitlivělí, tedy jsou meteosenzitivní, přibývá.

Krok 2

Podle statistik těmito potížemi trpí častěji ženy, náchylnější bývají lidé chronicky nemocní, ti, co žijí v permanentním stresu a také obyvatelé velkoměst. Každý mívá různé projevy, a i ty se většinou v průběhu let mění. Někoho pouze při přechodu studené fronty pobolívá hlava a chce se mu spát, ale časem, jak stárneme, se mohou přidat i bolesti svalů a kloubů, celková slabost nebo přecitlivělost na některá jídla.

Krok 3

Předejít meteosenzitivitě je a není jednoduché. Ideální je, když můžeme vést takový život, abychom nebyli ve stresu a byli dostatečně fyzicky a psychicky odolní. Ovšem dosáhnout toho není dáno každému. Z milionových velkoměst se nemůže odstěhovat na venkov každý, zrovna tak zbavit se chronických nemocí, které často meteosenzitivitu doprovázejí, není snadné.

Krok 4

Jak tedy potíže, které souvisejí s meteosenzitivitou, co nejvíce zmírnit? Většina lidí potvrdí, že očekávanou změnu počasí poznají s předstihem. Venku je stále modré nebe, ale oni vědí, že bouřka na sebe nenechá dlouho čekat. Proto je dobré všimnout si hned prvních tělesných příznaků a zvolnit. Těžkou fyzickou práci zkuste přesunout na jinou dobu, abyste snížili riziko úrazu.

Krok 5

Zrovna tak je dobré vyhnout se dlouhému řízení auta, kdy je nutné být fit a koncentrovat se. Přecitlivělost na počasí se může odrazit i ve slabším sportovním výkonu, zhoršené koncentraci, únavě a ospalosti. Je dobré to respektovat a nelámat nic přes koleno. Tyto stavy jsou sice nepříjemné, ale většinou brzy pominou.

  • Průběžně zlepšujte svoji fyzickou kondici a psychickou odolnost.
  • Když cítíte fyzické potíže, snažte se je respektovat. Léky proti bolestem sice mohou pomoci, ale z dlouhodobého hlediska to není ideální řešení. Pokud to jde, raději se pořádně prospěte a odpočiňte si.
  • Jestliže vám při změně počasí není dobře, nepřepínejte se, ale zároveň si to nevyčítejte. Nelze stále podávat stoprocentní výkon.
  • Vyhýbejte se debatám na kontroverzní témata. Pokud se s partnerem dlouhodobě nedokážete shodnout na tom, kam jet na dovolenou, teď to rozhodně nevyřešíte. Podrážděnost, která meteosenzitivitu provází, umí zkomplikovat i běžnou komunikaci.
  • Jste-li vůči změnám počasí odolní, ale máte ve svém blízkém okolí někoho, kdo si pravidelně stěžuje na nejrůznější potíže, respektujte to. Neberte si to osobně, není to namířeno proti vám.
  • Pokud výše uvedené potíže přetrvávají nebo se přidávají další, není na vině nejspíš přecitlivělost na změny počasí. V pozadí mohou být vážnější důvody. Navštivte proto lékaře, který zkontroluje váš zdravotní stav, abyste něco nezanedbali.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-poznat-ze-jsme-meteosenzitivni.html