jaktak.cz

Jak ochránit batole doma před úrazem | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak ochránit batole doma před úrazem | rady. Když se batole konečně postaví na nohy a udělá první krůčky, je to pro celou rodinu velká událost. Zároveň to ale znamená, že musíme být velice opatrní, aby se děťátko nezranilo. Jaké dětské úrazy v domácnosti jsou nejčastější a jak jim předcházet?

Co je potřeba

Záslepky, zábrany, ochranné prvky

Krok 1

Ještě dřív, než začne dítě chodit, je dobré postarat se o to, aby nikde u nábytku nebyly ostré rohy. Při pádu hrozí zranění, kterému lze vhodnou úpravou interiéru předejít. Třeba nákupem chráničů rohů. Jsou vyrobeny z gumy nebo plastu, dodávají se v několika základních barvách.

Zrovna tak vše skleněné, ostré nebo jinak nebezpečné je nutné dát z možného dosahu dítěte. Každé batole je zvídavé a šuplíky, které se dají otevírat a zavírat, stoprocentně neuniknou jeho pozornosti. Je otázkou času, kdy se o to pokusí samo. V zásuvkách bychom proto neměli mít nic, co by dítěti mohlo ublížit. Jedná se hlavně o předměty hodně malé, které může spolknout, stejně jako věci ostré a špičaté. Zrovna tak obyčejné mikrotenové sáčky nebo igelitové tašky jsou nežádoucí, batole by se mohlo udusit.

Dnes už lze zakoupit nejrůznější zábrany a blokace, ať jde o dveře, okna nebo nábytek. Mají zamezit tomu, aby si mrňous neskřípl prsty, nedostal se tam, kam nemá nebo si jinak neublížil. Vybírat lze obvykle z různých materiálů a podle toho, kam přesně zábrana přijde.

Krok 2

Obzvlášť bedlivě by rodiče měli uchovávat veškeré léky a potravinové doplňky, potažmo lékárničku jako takovou. Tady hrozí hodně velké nebezpečí v případě, kdy dítě léky spolkne.  

Na pozoru se musíme mít i v kuchyni a koupelně, kde bývají uloženy různé čisticí prostředky, prací prášky, aviváže a další. Je nutné zamezit dítěti přístup k těmto chemikáliím. Stejně tak nenechávejme nikde volně položenou kosmetiku, ať už je to sprchový gel, krémy, šampóny, líčidla. Je dobré uložit tyto věci na přechodnou dobu tam, kde se k nim dítě nedostane.

Pokud ještě zůstaneme na chvíli v kuchyni, je na místě zamyslet se, kde skladujeme nože, příbory a další náčiní. A protože nemůžeme všechno přemisťovat do výše našich očí, vyplatí se pořídit si blokaci šuplíků. Cena nebývá vysoká a budeme mít jistotu, že dítě se do zásuvky nedostane.

Nebezpečný bývá i rozpálený sporák. Stačí chvilka a na neštěstí je zaděláno. V tomto případě dobře poslouží ochranný díl, který se nasadí v místě, kde vaříme. Může mít například podobu plechové ohrádky. Za ni dítě nedosáhne, a tak je ochráněno.

Krok 3

Zásuvky osadíme krytkami, aby tam dítě nemohlo strčit prstíky. Tyto záslepky vyjdou velice levně a rozhodně by neměly chybět v žádné domácnosti, kde je malé dítě.

Jestliže chceme zamezit tomu, aby capart nešel třeba sám po schodech dolů, nainstalujeme v domě nebo v bytě takzvané prostorové zábrany. Bývají různě vysoké a velké. Obvykle jde o variabilní doplněk, který lze různě z dílců nastavovat podle toho, jak dítě roste. Pro batole by měla být tabu hlavně komora nebo skříň, kde máme chemikálie, hnojiva na květiny, nářadí nebo těžké přístroje, které by na něj mohly spadnout.

Nenechávejte nikdy bez dozoru šálek s horkou kávou, čajem nebo rychlovarnou konvici se žhavou vodou. Vroucí voda může dítě ošklivě popálit a opařit. Často stačí, když se otočíte – a dítě na sebe hrníček stáhne.

Buďte vždy o krok napřed. Nečekejte, až se dítě postaví na nohy a začne chodit. Záslepky na zásuvky dejte už v době, kdy leze. Ostatní zábrany a ochranné prvky dejte na kritická místa s předstihem.

Dítě nás často překvapí. Proto nespoléhejte na to, že zrovna tahle zásuvka ho určitě zajímat nebude, a zabezpečte vše, co je v jeho dosahu.

Přehnaná opatrnost vede k úzkosti. Nicméně období několika měsíců, potažmo první dva, tři roky, zvýšenou opatrnost vzhledem ke zvídavosti dítěte prostě vyžaduje.

Nikdy nenechávejte vroucí nápoje nebo polévku tam, kde by se batole mohlo opařit.

Nespoléhejte na to, že když dítě spí, máte volnější režim. Třeba že si od šití na chvilku odskočíte, protože potomek před chvílí konečně usnul. Může se probudit a zejména jehelníček, špendlíky nebo zapnutý šicí stroj jsou pro dítě velice nebezpečné.

Dejte si pozor i na alkohol, neměl by být nikdy tam, kde se k němu capart může nepozorovaně dostat.

Zrovna tak buďte po celou dobu, kdy se potomek koupe ve vaně, s ním. Hrozí nejen pád a zranění, ale v horším případě i utonutí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ochranit-batole-doma-pred-urazem-rady.html