jaktak.cz

Jak darovat krevní plazmu? Je to snadné!

Složitost: Velmi lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Dle statistik potřebují někdy v životě krevní plazmu dva ze tří lidí – tato situace může tedy potkat i vás či vaše nejbližší. Léky, k jejichž výrobě byla krevní plazma použita, přitom zachraňují zdraví a životy mnoha pacientů. Proč se tedy nestát hrdinou a nedarovat krevní plazmu těm, kdo ji potřebují?

Krok 1

Krevní plazma – co to je?

Krevní plazma je tekutá část krve a tvoří cca 55% jejího objemu. Má nažloutlou barvu a tvoří ji převážně voda (91%), bílkoviny a minerály. Objem plazmy tvoří u dospělého člověka v průměru cca 3 litry, tj. asi 5% jeho celkové váhy. Plazma obsahuje více než 120 životně důležitých proteinů a v lidském těle funguje jako přenašeč cukrů, tuků, hormonů, metabolických produktů, krvinek a kyslíku. Proto ji nelze ničím nahradit. Proces, při kterém se krevní plazma od dárce odebírá, nazýváme plazmaferéza.

Krevní plazmu nelze vyrobit uměle, proto jsou tisíce nemocných lidí odkázány na pomoc dobrovolných dárců. Z krevní plazmy vzniká celá řada důležitých léků, které slouží pacientům při těžkých operacích, léčbě vzácných vrozených onemocnění, poruchách imunity způsobených infekcemi.

Krok 2

Jak se stát dárcem? Je to jednoduché!

Podmínky darování krevní plazmy jsou jednoduché. Všichni dárci krve a plazmy musí splňovat zdravotní a sociální kritéria ustanovena normami české legislativy a Evropské unie.


Kdo je tedy vhodným dárcem?

Jde o osobu:

  • Ve věku 18-60* let v dobrém zdravotním stavu
  • S váhou v rozmezí 50-150 kg
  • S platným osobním identifikačním průkazem a průkazkou zdravotní pojišťovny
  • Která je ochotna absolvovat vstupní lékařskou prohlídku


Nejprve se zájemce o darování zaregistruje, vyplní lékařský dotazník a absolvuje krevní testy, jejichž výsledky pak určí, zda je vhodný pro dárcovství krevní plazmy či nikoliv. Pokud je vyšetření v pořádku, na recepci se ­dárce může ihned objednat k odběru na následující týden.

Darovat plazmu můžete například v dárcovském plazma centru Nových Butovicích.

Krok 3

Pár tipů pro dárce

Dárce by měl ke svému dárcovství přistupovat zodpovědně a dodržovat pár důležitých rad a tipů:

  • Den před odběrem a v den odběru by měl dárce dodržovat zvýšený příjem tekutin na 2-3 l (voda, minerálky, džusy, čaje)
  • Konzumovat pouze lehkou a netučnou stravu – skladbou jídelníčku totiž můžete výrazně ovlivnit kvalitu plazmy
  • Odpočívat a dobře se vyspat (alespoň 7-8 hodin)
  • Před odběrem nekouřit, nepít alkohol ani nápoje s obsahem kofeinu, které tělo dehydratují
  • Po odběru se vyvarovat nadměrné fyzické zátěži
  • Nechodit k odběru nalačno, ideální je lehká a netučná strava
  • Vyčlenit si cca 45-60 minut času pro samotný odběr

Na dárce čeká samozřejmě mnoho výhod – tou hlavní je pravidelné sledování jeho zdravotního stavu. Z detailních krevních testů, které absolvuje při každém odběru, může totiž lékař odhalit nemoc či virózu, jejíž příznaky zatím dárce ani nepocítil. Kromě finančního ohodnocení ve výši až 800 Kč, jako úhrada za dárcův čas a dopravu na místo, na něj čeká i občerstvení, zkušený a milý personál a další bonusové programy a soutěže.

Pamatujte, že vaše rozhodnutí darovat krevní plazmu pomůže zachránit něčí život či zdraví. A to je opravdu dobrý pocit, co myslíte? Vaše plasma pomůže těm, kteří ji potřebují.

*Dárci, kteří již darovali krev nebo její složky, mohou darovat do dovršení 65let věku. Toto posoudí individuálně lékař dárcovského centra.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-darovat-krevni-plazmu-je-snadne.html