jaktak.cz

Jak využít levanduli | tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít levanduli | tipy. Pokud máte na své zahrádce levanduli, byla by velká škoda ji na konci léta jen tak nechat odkvést a pak ostříhat. Pomyslete na tu vůni Provence, která vás obklopí pokaždé, když kolem levandule procházíte a třeba o ni trochu zavadíte. Tuhle vůni, která zahání stres, léčí úzkost a přináší klidný spánek, můžete cítit ještě celý podzim, zimu a jaro, když vyzkoušíte některý z našich tipů. Záměrně se podíváme na ty nejjednodušší a časově nenáročné. Už pouhá manipulace s levandulí vám provoní celý dům. Jak využít levanduli? Čtěte níže.

Co je potřeba

  • odkvetlá levandule i se stonky
  • nůžky
  • lýkový provázek
  • pytlíček (látkový nebo organzový)

Krok 1

Levandulové paličky

Vytvoříme rovnoměrnou kytici asi šedesáti čerstvých rostlinek i se stonky, které zbavíme lístků. V místě konců květů svazek pevně utáhneme provázkem a na několika místech i přes květy, aby dobře držely u sebe.

Stonky pak začneme jednotlivě ohýbat jeden po druhém směrem zpátky (viz ilustrační obrázek).

V místě zúžení paličku pevně svážeme. Nakonec vytvoříme rukojeť paličky, kterou ještě na dvou místech pevně svážeme a konec rovně zastřihneme. Při posledním vázání vytvoříme poutko, za které bude možné paličku pověsit.

Krok 2

Pytlíček s levandulí

Po odkvětu sesbíráme levanduli a ostříháme její plody, které pak nasypeme do pytlíčku a svážeme stužkou. Tento pytlíček si můžeme dát pod polštář pro klidné spaní, nebo do skříně pro provonění prádla a odlákání šatních molů.

Krok 3

Proutěný košíček s levandulí

Další možností je vytvoření svazečku levandule, kterým ozdobíme třeba proutěný košíček – obal na květináč. Svazeček připevníme ke košíčku přírodním provázkem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-levanduli-tipy.html