jaktak.cz

Jak využít kontryhel | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít kontryhel | rady a tipy. Kontryhel je bylinka známá jako zázrak pro ženy. Pokud vás trápí gynekologické problémy, poruchy menstruace či neplodnost, určitě vyzkoušejte kontryhel. Kontryhel má však i mnoho dalších léčivých účinků. V našem článku vám poradíme, jak kontryhel sbírat, sušit a používat.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Kontryhel obecný je vytrvalá bylina, která zahrnuje mnoho poddruhů, nejznámější jsou kontryhel žlutozelený, kontryhel holý a kontryhel pastvinný. Pouze okrasná varianta kontryhel měkký nemá žádné léčebné účinky. Kontryhel roste na loukách, na svazích, okrajích lesů a cest i na našich zahradách.

Sbírá se celá nadzemní část nejlépe v době květu, což je od jara do podzimu. Na podzim si však dejte pozor, aby nebyl kontryhel napadený padlím.

Pokud si chceme uchovat kontryhel na zimu, usušíme jej na stinném a vzdušném místě, nejlépe na sítu v tenkých vrstvách. Kontryhel uchováváme nejlépe v papírových sáčcích na suchém a tmavém místě.

Krok 2

A jak kontryhel využít?

Kontryhelový čaj se připravuje z 1 vrchovaté lžičky sušeného nebo čerstvého kontryhele, který spaříme 250 ml vody a necháme 10 minut louhovat. Poté čaj scedíme a pijeme jej 2× denně nejlépe nalačno.

Krok 3

Kontryhelový čaj pomáhá s následujícími onemocněními a problémy:

  • Problémy s otěhotněním – asi nejdůležitější schopností kontryhelu je jeho příznivý vliv na otěhotnění. Čaj z kontryhele zvyšuje šanci na početí dítěte, dokáže totiž zlepšit stav dělohy a její sliznice a stimulovat hormony. Čaj začneme pít nejlépe 3 měsíce před plánovaným otěhotněním. Čaj můžete užívat také od 2. trimestru těhotenství, působí totiž proti potratům. Je vhodný také po porodu, kdy posiluje vazivo dělohy a podporuje laktaci.
  • Problémy s menstruací a menoupauzou – kontryhel patří k nejlepším bylinkám na úpravu menstruačního cyklu. Používá se při poruchách menstruace (např. pokud se menstruace nedostavila a nejedná se o těhotenství), silné menstruaci (zmírňuje křeče a bolesti) a při fyzických i psychických problémech s menopauzou. Čaj začneme užívat 2–3 dny před očekávanou menstruací.
  • Myomy – kontryhel působí preventivně proti tvorbě myomů, ale také dokáže myomy odstranit nebo alespoň zmenšit. Při výskytu myomů pijte čaj 3× denně po dobu 6 týdnů, pokud během té doby myomy nezmizí nebo se nezmenší, kontryhel bohužel nemá smysl dále užívat. Pokud se myomy zmenšily, můžete celý postup opakovat, dokud nezmizí.
  • Kontryhelový čaj bojuje také se střevními problémy a špatným trávením, s onemocněními ledvin, močových cest a jater, s dýchacími problémy, napomáhá při léčbě cukrovky, léčí nespavost, uvolňuje a uklidňuje, snižuje horečku, podporuje metabolismus, pomáhá tedy při hubnutí, posiluje srdce, zlepšuje stav vlasů, neboť způsobuje přirozený růst vlasových folikul, má omlazující účinky na pleť.

Krok 4

Méně částo se kontryhel užívá také zevně. Nálev (připravujeme stejně jako čaj, avšak použijeme 2–3 lžičky kontryhele) se používá k omývání kožních nemocí (např. akné, ekzému či vyrážek) a řezných ran a také ke kloktání v případě zánětu dutiny ústní či hrtanu nebo po extrakci zubu. Koupel zase připravíme tak, že 200 g sušeného nebo 400 g čerstvého kontryhele zalijeme studenou vodou a druhý den pouze zahřejeme a nalijeme do koupele. Koupel pomáhá při ženských a kožních problémech a je vhodná také pro neduživé a neprospívající děti.

Kontryhel nemá žádné vedlejší účinky, nebojte se ho proto užívat dlouhodobě.

O užívání v době těhotenství a kojení se poraďte se svým gynekologem.

Kontryhelový čaj není vhodný pro děti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-kontryhel-rady-tipy.html