jaktak.cz

Jak rozpoznat paranoiu | rady

Složitost: Velmi složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak rozpoznat paranoiu | rady. Říká se, že strach má velké oči. Každý z nás už strach nebo úzkost v životě mockrát zažil, a to v různé intenzitě. Třeba když se ocitl v nebezpečné situaci, obával se ve škole písemky, musel jít k zubaři nebo mu hrozila ztráta zaměstnání. Taková reakce je v pořádku. Strach k životu patří, stejně jako jiné, ať už pozitivní nebo negativní emoce.

Krok 1

Mnohem horší je, když člověk podlehne paranoidnímu stavu. Vidí ve všem a v každém ohrožení, obává se o vlastní existenci, odkrývá nejrůznější teorie spiknutí a nebezpečí vidí doslova za každým rohem. Jeho strach se neváže k určité, konkrétní situaci, ale je imaginární. To si však dotyčný neuvědomuje, svému prožívání věří.

Krok 2

Zapomeňte na to, že člověku, který trpí paranoiou, stačí vysvětlit, aby se nebál. Kdyby to bylo tak jednoduché, bylo by to určitě skvělé. Problém je v tom, že paranoia se řadí mezi duševní choroby. Dotyčný má pocit, že „po něm jdou“, mluví o tom, že je pronásledován. Snaží se maskovat svoje stopy a uniknout svým pronásledovatelům.

Krok 3

Diagnostikovat tuto poruchu není úplně jednoduché. Stejně jako říci přesně, proč někdo paranoiou trpí, a kde se vzala. V mnoha případech je důsledkem různých metabolických poruch, což může leckomu připadat překvapivé. Na vině jsou ale i psychické faktory, například těžké trauma v útlém dětství, úmrtí nejbližšího člověka, šok při dopravní nehodě nebo důsledek toho, že se dítě stalo obětí trestného činu. Problémy se nemusejí projevit hned, ale třeba až v pubertě nebo dospělosti.

Krok 4

Paranoia se často výrazně zhoršuje ve stáří. Tady je ale situace složitější, protože podezřívavost, nedůvěra a narušené osobní vztahy se objevují třeba u Alzheimerovy choroby. Zrovna tak u mladých lidí je diagnostika ztížená, zejména při podezření na užívání drog.

Krok 5

Ruku v ruce s tím jdou i další psychické potíže, různé fobie a úzkosti. Ty celou situaci jenom komplikují, protože většinou brání nemocnému, aby vedl běžný život. Jak již bylo řečeno, diagnostika nebývá jednoduchá a pro léčbu to platí dvojnásob. Základním kamenem úspěchu je, když si pacient svoji chorobu uvědomí. Bez toho to dost dobře nejde. Terapie bývá dlouhodobá a měl by ji vést zkušený psychiatr.

Léčba nemoci zvané paranoia, zvlášť pokud je nutné užívat léky, patří výhradně do rukou specializovaného lékaře!

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-rozpoznat-paranoiu-rady.html