jaktak.cz

Jak vyrobit pochodeň

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Pochodně slouží lidem už od nepaměti jako svítilny i k zapalování ohňů. Hořící oheň má své kouzlo a především večerní zahradní slavnosti osvětlené světlem pochodní mají nezapomenutelnou atmosféru. Mnoho táborových ohňů se podle tradic stále zapaluje právě za pomoci pochodně. Výroba pochodně z přírodních materiálů je nejen snadná a levná, ale také ekologická. Pustíte se do toho?

Co je potřeba

  • 1 hrnek ztvrdlé pryskyřice (smůly)
  • 1 bavlněný obvaz o šířce cca 5 cm (nebo proužky bavlněné látky)
  • klacek o délce cca 50 cm
  • březová kůra o velikosti formátu A4

Uvedené množství vystačí pro výrobu jedné pochodně.

Krok 1

Nabíráme si potřebné množství ztvrdlé pryskyřice z jehličnatých stromů (smrk, borovice). Nejlepší je obejít několik stromů, kterým ze zranění vytékala míza a zaschlou pryskyřici šetrně oloupat pomocí nožíku nebo kamene. Postupně naplníme hrnek o objemu alespoň 200 ml.

Krok 2

Z padlé nebo suché břízy sloupneme březovou kůru o velikosti přibližně formátu A4 (nemusí být v celku). Nikdy nepoškozujeme zdravé stromy. Březovou kůru nožíkem nakrájíme na proužky o šířce asi 5 cm. Dále si připravíme si vhodnou rukojeť o délce přibližně 50 cm. Použijeme klacek ze syrového dřeva, aby nedošlo k jeho přehoření.

Krok 3

Nasbíranou pryskyřici pozvolna rozpouštíme nejlépe ve starém hrnci nebo plechovce na ohni, vařiči nebo sporáku. Mícháme a udržujeme mírný plamen, protože se snadno může stát, že pryskyřice vzplane. V takovém případě nádobu přikryjeme nebo odstavíme od zdroje tepla.

Krok 4

Když je pryskyřice dobře rozpuštěná, přemístíme ji mimo plamen a namočíme v ní konec rukojeti. Začneme na ni postupně namotávat a zároveň obvaz, který zároveň namáčíme v pryskyřici. Postupně spolu s obvazem namotáváme i připravené proužky březové kůry a stále průběžně namáčíme v rozpuštěné pryskyřici. Bavlněný obvaz spolu s březovou kůrou, která podporuje hoření, slouží v pochodni podobně jako knot ve svíčce a smůla jako vosk.

Krok 5

Na závěr namočíme pochodeň znovu do rozpuštěné pryskyřice a necháme trochu zatuhnout. Do požadovaného tvaru ji upravíme mokrýma rukama. Pro lepší zapálení a zabránění zasmolení můžeme vyrobenou pochodeň před zatuhnutím ještě obalit suchým jehličím. Takto vyrobená pochodeň slouží k venkovnímu použití a vydrží hořet půl hodiny až hodinu.

Dbejte na bezpečné zacházení, může dojít k vzniku požáru nebo popálení. Z hořící pochodně může odkapávat rozpuštěná pryskyřice, držte ji šikmo od těla.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-pochoden.html