jaktak.cz

Jak pečovat o přírodní vlnu

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak pečovat o přírodní vlnu | rady a tipy. Přírodní materiály opět hrají prim. Lidé se rádi vracejí k vlně a pořizují si nejen vlněné kabáty, ale také svetry, vesty nebo doplňky. Výhodou přírodní vlny je, že při správné údržbě vydrží v našem šatníku velice dlouho. Ne každý ale ví, jak by se mělo vlněné oblečení prát, sušit a skladovat. Jak tedy uchovat skvělé vlastnosti vlny co nejdéle?

Krok 1

Nejprve si stručně připomeňme, proč je vlna po celá staletí tak oblíbená. V první řadě je vynikající termoizolátor. V létě chladí, v zimě zahřeje. Nezapáchá, protože je vysoce prodyšná, a ochrání nás před chladem dokonce i tehdy, když je vlhká.

Hodně lidí bohužel ke své škodě vlnu nevyhledává. Mají za to, že kouše a je nepříjemná na nošení. Pravda je, že hodně záleží na tom, jaká vlna byla při pletení použita a jak silné vlákno to bylo. Platí zásada, že hrubě pletené svršky se nikdy nenosí přímo na tělo, ale až jako poslední nebo předposlední vrstva.

Krok 2

A jak tedy vlnu prát a sušit?

  • Pokud nemáte pračku, která má k praní vlny speciálně určený program, nezkoušejte to. Perete-li v ruce, hlídejte si teplotu vody. Nejen horká, ale i studená voda může mít za následek, že se velikost oblečení zmenší. Ideální je proto vlažná voda a speciální přípravek, určený přesně pro ten typ vlákna, který potřebujete vyprat. Aviváž raději nepoužívejte.
  • Rozhodně pletené svetry, kulichy, ponožky nebo šály neždímejte, nekruťte je v ruce a nepřehýbejte je velkou silou. Přebytečnou vodu dostanete z oblečení tak, že na něj přiložíte dlaně a vodu opatrně vytlačíte do stran. 
  • Zrovna tak sušení vyžaduje víc pozornosti. Do sušičky nepatří, stejně jako není dobré ho pověsit na šňůru, oblečení by se mohlo vyvěsit. Ideální je sušit ho ve vodorovné poloze na sušáku.

Krok 3

Pozor, ani tady ale starosti o vlněné oděvy nekončí. Důkladně suché oblečení složíme a dáme do skříně. Musíme však hlídat, aby se do roláku nezakousli moli. Proto se doporučuje skříně větrat, pouštět tak čerstvý, zejména studený vzduch, který nedělá molům dobře, a také světlo. Moli totiž potřebují k rozmnožování nejenom vlněná vlákna, ale také klid, teplo a tmu. Zároveň bychom měli zhruba jednou za dva, tři měsíce oděvy raději zkontrolovat. I když je vaše domácnost čistá, mol k vám může vlétnout nebo si ho přinesete zvenčí.

Krok 4

Pro lepší pocit, že pro zachování luxusních vlněných doplňků a oblečení děláte maximum, dejte do zásuvek a skříněk vhodné odpuzovače. K těm nejsilnějším patří například levandule, skořice, rozmarýn, mařinka vonná nebo cedrové dřevo.

  • Používejte raději přírodní odpuzovače, ale pokud je nemáte, použijte syntetické vůně.
  • Skříně pravidelně větrejte a oblečení v nich přerovnávejte.
  • Pokud nějaké oblečení jednu sezónu nenosíte, dejte ho při mrazivém počasí na vzduch, protože teplota pod nulou ničí jak dospělé motýly, tak i zárodky.
  • Menší kousky, třeba rukavice nebo ponožky, můžete dát na hodinu do mrazáku.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-prirodni-vlnu.html