jaktak.cz

Jak vychovat nebojácné dítě | rady

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vychovat nebojácné dítě | rady. Každý rodič chce, aby jeho dítě bylo sebevědomé a nemělo strach. Některé je však bázlivější než vrstevníci a reaguje citlivěji na podněty, které nechávají ostatní kluky a holky v jeho věku v klidu. Jak tedy přistupovat k dítěti, abychom v něm zbytečně nevyvolávali strach a obavy a vychovali z něj nebojácného člověka?

Krok 1

​Tady je důležité zmínit, že dítě většinou velice rychle vycítí, když my sami jsme nejistí nebo se něčeho bojíme. V takovém případě je zbytečné nabádat ho, aby se chovalo v dané situaci jako hrdina, pokud to sami nezvládáme. Zároveň je dobré dítě hodně povzbuzovat, aby zkoušelo nové věci a posouvalo své hranice. I sebemenší, od srdce míněná pochvala může jen a jen prospět. Jestliže je potomek přecitlivělý, a navíc má bujnou fantazii, rozhodně není dobré ho zbytečně strašit. A to ani tehdy, kdy třeba po rodinách chodí Mikuláš s čertem, straší děti a chová se hlučně. Pro některé bázlivější caparty jde o traumatickou zkušenost a nic na tom nemění ani fakt, že dostanou koledu.

Krok 2

Vyvarujme se toho, abychom dítě strašili, dostaneme-li se do úzkých. Občas se stane, že si s výchovou nevíme rady. Potomek je tvrdohlavý a dělá si, co chce a vůbec nerespektuje, co po něm chceme. Jakmile nám povolí nervy, nepřemýšlíme moc o tom, jaké důsledky bude naše chování mít, a někteří z nás se uchýlí ke strašení. Vyhrožovat malému děcku, že ho odnese čert, strašidlo nebo „zlý pán“, když nás neposlechne, je nejjednodušší způsob, jak v něm vyvolat úzkost.

Krok 3

Příliš autoritativní rodič může v dítěti vyvolat nedůvěru a posléze i strach. Nebezpečná situace nastane, když se děcko rodiči vzepře a rodič si svoji chybu neuvědomí a snaží se dítě ještě více zmanipulovat a zastrašit. Tohle rozhodně není cesta, jak dosáhnout svého, aniž by dítě neutrpělo ztrátu. Stejně tak poznámky typu „Podívej, jaký jsi strašpytel“, k ničemu nevedou. Dítě se bát nepřestane, a ještě k tomu získá komplexy méněcennosti. A to situaci rozhodně nezlepší, ale naopak ještě zhorší.

Pokud budete strašit dítě tím, že v lese je zlý čaroděj, může se stát, že dítě bude odmítat procházku do lesa a jen těžko se bude strachu zbavovat

Jestliže vám připadá, že dítě se bojí i v běžných situacích a reaguje úzkostlivě, navštivte dětského psychologa


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vychovat-nebojacne-dite-rady.html