jaktak.cz

Jak měřit bazální teplotu | rady pro ženy

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak měřit bazální teplotu | rady pro ženy. Řada žen vůbec neví, jaká je jejich bazální teplota. To je taková, kterou má jejich tělo po probuzení. Ovšem existují ženy a dívky, které se snaží otěhotnět a nedaří se. Právě pro ně je dlouhodobé sledování výkyvů v bazální teplotě dobré k tomu, aby dokázaly určit, kdy u nich dochází k ovulaci. V době ovulace se totiž uvolňuje vajíčko schopné oplodnění. Jak tedy bazální teplotu měřit co nejpřesněji?

Co je potřeba

Dobře zkalibrovaný teploměr, nejlépe digitální teploměr, papír, tužka

Krok 1

Bazální teplota je v první polovině menstruačního cyklu zhruba až o 0,4 °C nižší, zatímco v době ovulace se zvýší a na této hodnotě zůstává až do menstruace. Měření proto musí být precizní, aby bylo možné tento teplotní „skok“ postřehnout a zaznamenat. Dodejme ještě, že těsně před samotným uvolněním vajíčka dochází k mírnému poklesu teploty. Ten ale netrvá dlouho a v prvních měsících měření možná bude těžké tento nepatrný pohyb v teplotní křivce vůbec zaznamenat.

Krok 2

Teplotu je dobré měřit ve stejnou denní dobu, aby výsledky byly dobře porovnatelné, a to ještě předtím, než vstaneme z postele. Ideální je, pokud jsme předtím spali alespoň čtyři hodiny vcelku. Jestliže přijdeme nad ránem z oslavy a po necelých dvou hodinách nekvalitního spánku se odhodláme k měření, můžeme získat zkreslený údaj. Zrovna tak v době nemoci, zejména když máme horečku a bereme léky, jsou údaje nepoužitelné a nelze se na ně spolehnout.

Krok 3

Při měření používáme stále stejný teploměr, který si večer dáme na takové místo, aby byl po probuzení hned po ruce. Čím přesnější měření, tím lépe. Asi nejlepší volbou je teploměr digitální. Zároveň monitorujeme teplotu na stále stejném místě, ať už jde o ústa, konečník nebo vagínu. Měření v podpaždí je pro tyto účely relativně nepřesné.

 

Jakmile zjistíme hodnotu naší teploty, okamžitě si ji poznamenáme, abychom ji nezapomněli. Jakmile získáme hodnoty za několik měsíčních cyklů, všimneme si, že teplotní křivka má zcela charakteristický tvar, který se většinou s menšími či většími odchylkami opakuje. Nemá význam porovnávat svá měření s jinými ženami, u každé je průběh menstruačního cyklu zcela individuální.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-merit-bazalni-teplotu-rady-pro-zeny.html