jaktak.cz

Jak vybrat robotický vysavač | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vybrat robotický vysavač | tipy. Robotický vysavač je výmysl 21. století, jehož existenci nejvíce ocení hospodyňky a všichni ti, kdo chtějí mít zase o jednu domácí práci, v tomto případě vysávání, méně. Princip je zcela jednoduchý. Robotický vysavač funguje zcela sám, dokáže se bez vaší asistence pohybovat po bytě na základě senzorů, které snímají místnost a pokud mu náhodou dojde baterie, dokáže se sám vrátit na svoji základnu a po plném nabití pokračovat v úklidu tam, kde přestal. A vy si třeba zajděte do své oblíbené kavárny.

Krok 1

Jako první bereme v potaz typ podlahy. I robotické vysavače mají svá maxima a hodí se spíše na tvrdé podlahy (PVC, plovoucí podlahy, laminát, vinyl, dlaždice apod.), případě na koberce s vláknem, které nepřesahuje 1,5 cm na výšku. Ani nejdražší robotický vysavač si neporadí s koberci s vyšším chlupem.

Krok 2

Rozloha a členitost jsou jedny z nejčastějších chyb, které lidé během výběru robotického vysavače dělají. Nejčastěji však kupují levnější modely, které jsou určeny pro malé místnosti a navigačně na větší rozlohy zkrátka nestačí. U dražších vysavačů počítejte s tím, že si poradí s hodně členitými byty, díky vysoce kvalitní navigaci a senzorům až do rozlohy 180 m2 (rekordman dokonce i přes 400 m2). U levnějších modelů počítejte s tím, že jsou upraveny do místností či bytů o rozloze kolem 60 m2. Chcete vědět, do jak velkého prostoru jsou vhodné ty nejlepší robotické vysavače, doporučujeme přečíst recenze na webu Rankito.cz.

Krok 3

Sací výkon je nejčastějším argumentem, proč si nekoupit robotický vysavač. Ovšem čísla klamou. Tradiční vysavače musí dopravit prach skrze dlouhou hubici, což již z principu vyžaduje vyšší výkon. Naopak u robotických vysavačů je nádobka na prach ihned za sacím otvorem. Výkon robotických vysavačů je dostačující.

Krok 4

Filtrace je rovněž kritériem, ve kterém byste se měli minimálně orientovat. Buď má vysavač vlastní prachové filtry nebo tzv. HEPA filtr, které jsou nejúčinnější a dokážou odfiltrovat i částečky prachu velké 0,0003 milimetru. Jsou tudíž vhodné pro alergiky a astmatiky. Nevýhodou je, že se musí alespoň 1x za 3 měsíce vyměnit, což zvyšuje náklady na provoz robotického vysavače.

Krok 5

Navigace je dalo by se říci alfou a omegou uvnitř. Na základě navigace a senzorů se robotický vysavač pohybuje po místnosti a určuje nejefektivnější trasu vysávání. Většina levnějších modelů cestuje skrze vaši místnost zcela náhodně bez jakékoliv logiky (navíc vysaje v průměru jen 70% místnosti). Dražší vysavače využívají laserové, infračervené či ultrazvukové senzory, GPS navigaci nebo zabudovanou kameru. Díky tomu dokážou fungovat efektivně, rychleji, nenaráží do nábytku a obvykle jsou schopny vyluxovat až 98% plochy místnosti. Nikdy ovšem nebude dosaženo 100%, to ostatně není ani při klasickém luxování.

Krok 6

Chcete-li vybrat dobře, doporučujeme vyhledat například test robotických vysavačů od nezávislých organizací, kde se můžete nechat inspirovat, číst recenze zákazníků a dbát na svůj selský rozum.  


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-roboticky-vysavac-tipy.html