jaktak.cz

Jak předcházet plísni v bytě | Jak si poradit s plísní v bytě

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak předcházet plísni v bytě a jak si s ní poradit | rady a tipy. Plíseň na zdech bytu či domu nejenom ošklivě vypadá, ale také může mít negativní vliv na naše zdraví. Proto není radno si s tímto problémem zahrávat. Jakmile ložisko plísně objevíme, měli bychom ho co nejrychleji a co nejšetrněji odstranit. To ale samo o sobě nestačí. Důležité je odstranit příčiny, které k tvorbě plísní vedou. Jak si tedy s plísněmi doma poradit?

Co je potřeba

speciální přípravky na odstranění plísní

Krok 1

V první řadě bychom se měli naučit řádně větrat. Správná cirkulace vzduchu by měla probíhat tak, aby se vzduch vyměňoval i na těžko přístupných místech, zejména za nábytkem. Stane-li se, že se v bytě drží vlhkost, může se stát, že právě na místech, která nemáme na očích, může dlouhodobě bujet.

Odborníci doporučují větrat pravidelně, nárazově a tak, aby se vzduch dostal na všechna místa v bytě. Mít otevřenou „ventilačku“ v tomto případě nestačí. Někdy je dobré udělat menší průvan, pokud to nevadí pokojovým květinám.

Krok 2

Zároveň je dobré mít vlhkost v bytě pod kontrolou. Zainvestujte do vlhkoměru, pokud ho doma ještě nemáte, a sledujte delší dobu, jak se hodnoty vlhkosti vzduchu pohybují. Výkyvy budou jiné v době, kdy se doma topí, oproti letním měsícům. Jestliže máte doma zvýšenou vlhkost, přesvědčte se, jak to vypadá v koupelně a v kuchyni. Vodní páry vznikají hlavně při sprchování a vaření. Zrovna tak sušení prádla doma v bytě může natropit neplechu, zejména když pereme často nebo je prádlo špatně vyždímané a obsahuje v sobě hodně vody.

Krok 3

V kuchyni bychom měli při vaření používat digestoř a v koupelně vlhkost pravidelně odvětrávat pomocí ventilátoru, pokud tam nemáme okénko. Jako první pomoc při likvidaci plísně lze aplikovat speciální přípravky, vždy je nutné postupovat přesně podle návodu, který je na nich uveden. Jestliže jde o zásadní problém a plísně se objevují opakovaně, bude zapotřebí razantnější zásah.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-predchazet-plisni-v-byte-jak-si-poradit-s-plisni-v-byte.html