jaktak.cz

Jak se zbavit nadváhy

Jak se zbavit nadváhy | rady a tipy. Dietu se někdy snažili dodržovat jistě mnozí z vás, čtenářů tohoto článku. Je to velmi časté novoroční předsevzetí – shodit několik kilogramů, vedle ještě častějšího – přestat kouřit. Zpočátku to jde lehce, je to zábava s plánováním jídelníčku, návštěvami posiloven, tělocvičen a bazénů. Časem nadšení vyprchá a snaha pomalu vyšumí do ztracena. Dodržovat dlouhodobě nevyváženou dietu nikdo nevydrží. Důležitá je celková změna životního stylu. Hubnout se dá i bez diety a drastického omezování v jídle. Jak? To se dočtete v následujících bodech.

Co je potřeba

  • odhodlání ke změně
  • pevná vůle
  • podpora v rodině

Krok 1

Zamyslete se sami nad sebou. Nenalhávejte si, že tloustnete i ze vzduchu. Schválně si zkuste několik dní zapisovat každé sousto vložené do úst. Budete překvapeni. Dojídání po dětech, ochutnávání čehokoliv při vaření, bezmyšlenkovitá konzumace u televize nebo počítače... Je toho dost a tohle všechno si musíte zakázat. Jídlo budete jíst jen vsedě u stolu a v klidu. Soustředíte se jen na to, co jíte. Uvidíte, jak si jídlo vychutnáte. Jídlo si rozdělte na 5-6 porcí denně. Pokud nesnídáte, děláte chybu. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a také má být nejvydatnější. Chvatně vypitou černou kávu nelze považovat za snídani (ani tu s mlékem a cukrem). Po snídani si dopřejte svačinu. Pak následuje oběd, odpolední svačina, večeře a případně velmi lehká druhá večeře, nejdéle 2 hodiny před spaním. Dopoledne jezte potraviny obsahující sacharidy, odpoledne bílkoviny. Ovoce jezte dopoledne, po obědě zeleninu.

Krok 2

Na jídlo si udělejte čas. Nejezte v chvatu, jezte pomalu a jednotlivá sousta dobře rozžvýkejte. Věděli jste, že teprve až po 20 minutách jídla si mozek uvědomí, že jste syti? Při pomalejším tempu toho sníte mnohem méně. Připravte si jídlo včas. Začít s přípravou tehdy, když začnete pociťovat hlad, je pozdě. Neodoláte a občas si něco malého při vaření „zobnete“. Jídlo si upravte na malý talíř, porce bude vypadat bohatě, na velkém by se ztrácela a volná plocha by lákala k zaplnění.

Krok 3

Jezte pestrou stravu. Omezte tuky a cukry. Vyzkoušejte úplně vynechat cukr. Je to těžké, ale když se vám to podaří, ztratí se několik kilogramů hmotnosti. Abstinenční příznaky jsou strašné, pochopíte, proč se závislost na cukru připodobňuje k závislosti na drogu. Já sama jsem cukr vyloučila ze stravy, byla jsem těžký závislák. Po 3 měsících mně i některé ovoce přijde přeslazené.

Krok 4

Hodně pijte. Mějte na paměti přísloví, že hlad je převlečená žízeň. Nepijte sladké limonády, nejlepší je čistá voda ochucená citronem, limetou, mátou nebo jinou aromatickou přísadou. Budete-li dodržovat doporučený denní příjem tekutin, nebude vás trápit hlad. Mléko se do příjmu tekutin nezapočítává a za každý šálek kávy vypijte stejné množství vody navíc. Někteří nutriční poradci zakazují kávu úplně.

Krok 5

Nevařte zvlášť pro sebe a jiné jídlo rodině. Tam, kde to jde, nahraďte příliš tučné výrobky zdravějšími (smetana 30% x smetana 12% x plnotučné mléko aj.). Místo pečení na tuku podlévejte maso vodou nebo vývarem, ještě lépe grilujte. Smažená jídla se nedoporučují ani zdravým a štíhlým. Nebojte se nových kombinací a chutí, používejte rozmanité koření a bylinky. Částečně jimi nahradíte sůl, menší spotřeba soli je zdraví prospěšná. Pokud přeci jen zhřešíte, nic si nevyčítejte, pochutnejte si a druhý den pokračujte v novém stylu stravování.

Krok 6

Nezapomínejte na pohyb. Začněte obyčejnou chůzí, plaváním nebo jízdou na kole. Každodenní půlhodinová procházka by měla být pravidlem. Později, s nástupem teplejšího počasí si intervaly procházek sami prodloužíte. Dobrá zpráva je, že i při běžné domácí práci spalujete kalorie.

Více informací a tipů k danému tématu můžete nalézt také v následujícím článku – Jak zredukovat hmotnost | tip na redukční dietu. A pamatujte, že ještě těžší než zhubnout, je shozená kila znovu nenabrat – Jak se při hubnutí vyhnout jojo efektu.

Jsem celoživotní bojovnice s váhou. Teorii mám zvládnutou, realizace je střídavě úspěšná. Článek obsahuje několik doporučení, které mně byly dány odborníky.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-nadvahy.html