jaktak.cz

Jak vybrat krosnu | rady a tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat krosnu | rady a tipy. Při výběru krosny je potřeba dodržovat několik pravidel, tj. zvolit správnou velikost, kvalitní materiál a celkové provedení krosny. Pojďme si krok po kroku říci, jak při koupi postupovat.

Krok 1

Velikost krosny

Ze všeho nejdříve byste měli zvážit, na jak dlouho chcete do přírody vyrážet. Předejdete tak situacím, že se potáhnete se zbytečně těžkým batohem, nebo do něj naopak nenaskládáte vše potřebné. Pokud plánujete vyjet na kratší výlet v řádu dnů, pak obvykle postačí krosna do 60 litrů. Jezdíte-li na túry delší než 10 dní, pak se vyplatí vybrat batoh nad 60 litrů. Jestli si nejste jisti, jak dlouho byste chtěli putovat, pak je další možností koupě krosny např. 60 + 10 litrů. Možnost zvětšení objemu o zmíněných 10 litrů je obvykle dána tím, že horní víko lze pomocí popruhů vytáhnout nahoru, batoh bude poté o něco „vyšší“.

Krok 2

Celkové provedení

Kvalitní krosna by neměla postrádat pevný zádový systém (často s polstrováním) a silnější a polstrovaný bederní pás, jehož zapnutím zádům výrazně ulehčíte. V opačném případě nesete většinu váhy na ramenou, což začne být při delší chůzi bolestivé. I ramenní popruhy je však lepší vybrat polstrované a chybět nesmí ani hrudní popruh, který napomáhá udržet batoh stále na ramenou.

Při výběru se podívejte na počet bočních kapes, popř. na kapsu na horním víku. Obecně platí, že by krosna určitě pár kapes navíc měla mít, ale když se jich na batohu nachází moc, pak je to spíše na škodu, často to narušuje přehlednost úložného prostoru a při jejich přeplnění si akorát odeberete prostor z hlavní komory.

Krok 3

Příslušenství

Součástí některých kusů bývá i pláštěnka. Pokud se k batohu nenabízí, pak si ji určitě neváhejte dokoupit zvlášť. Seženete ji většinou do několika set korun, a přitom je to cenný pomocník.

Krok 4

Jak si krosnu vyzkoušet

Vždy si krosnu raději vyzkoušejte, a to nejlépe plnou. Nejtěžší předměty naskládejte co nejblíže k vašemu těžišti, tedy doprostřed krosny, a upravte stahovací popruhy, aby byl batoh co nejvíce kompaktní. Po nasazení na záda si stáhněte bederní, ramenní a hrudní popruhy. S batohem se následně projděte. Nic vás nesmí tlačit ani omezovat v pohybu. Před finálním rozhodnutím zkontrolujte všechny zipy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-krosnu-rady-tipy.html