jaktak.cz

Jak vybrat běžecké boty | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1001 - 5000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vybrat běžecké boty | rady. Pokud byste rádi začali s běháním, pak budete potřebovat běžecké boty. Nevíte, jaké koupit? Zde je několik základních rad, které vám usnadní výběr.

Krok 1

Cenová kategorie

Ze začátku určitě není nutné shánět hned ty nejdražší boty. Vybírejte nejlépe ze střední cenové kategorie. Zavítat můžete do obchodu se smíšených sportovním zbožím, nebo do specializovaného, tam počítejte s obecně vyššími cenami, ale obvykle i lepším poradenstvím.

Krok 2

Kde chcete běhat

Zamyslete se, zda máte v plánu běhat spíše v přírodě, ve městě, nebo dokonce na oválu. Každá běžecká bota má jinou podrážku. Obuv určená na nezpevněné cesty bývá odolnější proti oděru, podrážka je drsnější a silnější, aby tlumila nerovnosti povrchu. Naopak boty uzpůsobené na silnice poskytují větší pohodlí, protože jsou lehčí a také lépe tlumí dopad. Na ovál se pak jednoznačně hodí tretry.

Krok 3

Běžecký styl

Způsob, jakým chodíte či běháte, by se rozhodně měl promítnout do výběru bot. To, zda máte neutrální nášlap, nohy do „O“ (tzv. supinace) nebo například do „X“ (tzv. pronace), určuje, která část podrážky se nejvíce namáhá. Při běhu se chodila potýkají s tlakem, který je větší než při obyčejné chůzi. Často se tedy vyrovnávají s minimálně dvojnásobkem celkové hmotnosti běžce. Proto se, pokud váš nášlap není neutrální, zaměřte na obuv s podporou supinace, nebo pronace.

Styl došlapu můžete zjistit buď z vašich starých bot (nemusí být ani běžecké), nebo si nechte poradit ve specializované prodejně, kde vám řeknou, do jaké kategorie došlapu patříte.

Ještě více si dejte na výběru podrážky záležet v případě nadváhy, boty by měly mít více tlumicích prvků.

Krok 4

Jak má bota sedět

Botu si vždy zkoušejte večer, kdy je noha lehce nateklá, a s sebou přibalte i ponožky s typickou tloušťkou, které byste na běhání nosili, tedy středně silné. Při zkoušení si ověřte, že mezi prsty a špičkou boty je prostor zhruba 0,5 cm, což odpovídá velikosti o jedno číslo větší, než normálně míváte.

Po nazutí obou bot se v prodejně projděte, případně proběhnete. Některé prodejny nabízejí dokonce pás sloužící k simulaci běhu. Pamatujte, že vás nesmí nic tlačit ani škrtit, ale zároveň by se noha neměla v botě příliš volně hýbat ze strany na stranu. V závěru zhodnoťte kvalitu celkového provedení boty. Při výběru si dopřejte čas, ukvapená koupě se nevyplácí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-bezecke-boty-rady.html