jaktak.cz

Jak využít olši lepkavou | rady a návody

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít olši lepkavou | rady a návody. Olše lepkavá je strom, kterému se všeobecně nevěnuje velká pozornost, je však velmi rozšířen nejen u nás, ale i v celé Evropě. Má mnohostranné využití, od dřeva sloužícího k výrobě nábytku po léčebné účely. Pokud se chcete dozvědět, jak olši lepkavou využít zejména pro své zdraví, přečtěte si následující článek.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Olše lepkavá je opadavý strom, jenž velmi často lemuje břehy potok a řek, miluje totiž vlhko. Používá se mimo jiné také ke zpevnění břehů, ke zkvalitnění půdy a jako krajinotvorná dřevina.

Olšové dřevo slouží také k výrobě nábytku a v umění.

Olšové šištice, které dozrávají na podzim, se využívají v akvaristice pro úpravu vody.

Krok 2

Sušené listy olše lepkavé, které se sbírají na jaře v období od dubna do května, se dají využít vnitřně i zevně. Vnitřně se užívají nejčastěji ve formě čaje, jenž bojuje proti nachlazení, průjmu a horečnatým a dýchacím onemocněním. Připravuje se z 1 čajové lžičky sušených listů na 250 ml vroucí vody a pije se po lžících v průběhu celého dne.

Krok 3

  • Pro zevní využití se připravuje odvar ze sušených listů, který slouží ke koupelím rukou a nohou proti  bolesti a revmatismu. Hrst sušených listů zalijte litrem studené vody a pomalu ji přiveďte k varu. Vše krátce povařte a poté 15 minut vylouhujte. Odvar přeceďte do teplé koupele. Koupel by měla trvat alespoň 15 minut.
  • Léčbu revmatismu můžete podpořit také spaním na sušených olšových listech.
  • Pokud Vás trápí krvácení z nosu, zkuste jej proplachovat odvarem či nálevem z olšového listí.

Krok 4

Obklad z rozmačkaných čerstvých listů olše pomáhá léčit rozpraskané prsní bradavky, popáleniny, vředy a zanícená a nehojící se místa na pokožce.

Krok 5

Tinktura z kůry působí proti stafylokokům a nejrůznějším bakteriím. Sušená kůra (a stejně tak i šištice) se užívá také ve formě čaje.

Krok 6

Tinkturu z pupenů je pak možné užívat pro posílení imunity a srdce, zlepšení stavu nervového systému a paměti a také proti migrénám, bolestem zad, kloubů, svalů a proti revmatismu.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-olsi-lepkavou-rady-navody.html