jaktak.cz

Jak zvolit vhodnou antikoncepční metodu | plánování rodičovství

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zvolit vhodnou antikoncepční metodu | plánování rodičovství. Antikoncepčních metod existuje hned několik a každému vyhovuje něco jiného. Někdo dává přednost spolehlivosti, jiný zase pohodlí a další jednoduchosti použití. Jak tedy vybrat antikoncepci, která vám bude vyhovovat?

Krok 1

Hormonální antikoncepce

Metody hormonální antikoncepce se nevztahují pouze na pilulky, ale seženete i náplasti, případně injekce či nitroděložní tělísko. V každém případě se vždy jedná o druh antikoncepce, kterou užívá žena a přijímá tak hormony progestin, občas ještě v kombinaci s estrogenem. Zatímco pilulky se berou každý den, náplast vydrží týden a injekce se aplikují jednou za tři měsíce.

Hormonální metody jsou obecně považovány za spolehlivé, ale nákladnější, a hodí se pro ty ženy, které mají trvalého partnera, jelikož pochopitelně nezabrání přenosu pohlavních chorob.

Krok 2

Nitroděložní tělísko

Tělísko může být, jak již bylo řečeno, hormonální, ale také nehormonální. Tato druhá verze funguje tak, že svou přítomností v děloze vyvolává v podstatě imunitní reakci a mobilizuje krvinky, což následně pomáhá likvidovat spermie. Efekt je ještě umocněn mědí na tělísku.

Metoda je pohodlná a levná, vyžaduje však drobnější lékařský zákrok a nemohou ji využít ženy s vadou dělohy či dalšími zdravotními problémy.

Krok 3

Spermicidy

Spermicidy jsou látky, které likvidují spermie, a jedná se o alternativu, po které páry sahají například v případě, že žena není nakloněna hormonální antikoncepci. Sehnat se dají v tabletách, gelu či krému a aplikují se do pochvy před stykem. Jejich účinnost není tak vysoká, doporučuje se proto kombinovat s další metodou. Na druhou stranu při použití spermicidů je obzvláště důležitý správný postup, ten totiž dokáže spolehlivost zvýšit.

Krok 4

Kondomy

Prezervativ je velmi levná a spolehlivá metoda, tedy za předpokladu, že ho pár použije správně. Navíc tím, že se jedná o mechanickou bariéru, chrání i před sexuálně přenosnými chorobami. Hodí se tehdy, když žena nechce nebo nemůže užívat hormony, a také v situaci, kdy člověk preferuje nárazové známosti. Na druhou stranu někdy může ovlivňovat požitek ze sexu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvolit-vhodnou-antikoncepcni-metodu-planovani-rodicovstvi.html