jaktak.cz

Jak využít zbytky zeleniny | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít zbytky zeleniny | rady a tipy. Pokud zrovna nemáte zahradu s kompostem, možná je Vám líto vyhazovat slupky, odřezky a další zbytky zeleniny do popelnice. Věděli jste však, že se dají použít i pro další zpracování v kuchyni? Obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, proto by byla škoda je vyhodit. Následující řádky Vám přinesou několik rad, jak využít zbytky různých druhů zeleniny.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Jak můžete zbytky zeleniny využít?

Kořenová zelenina – Ze slupek či odřezků kořenové zeleniny si můžete vyrobit zdravé domácí polévkové koření bez škodlivého glutamátu. Očištěné zbytky nakrájejte na jemno nebo rozmixujte, osolte je, případně ochuťte čerstvými bylinkami. Poté vše rozložte na pečicí plech a sušte v pootevřené troubě při 50 °C několik hodin (v létě to jde i na sluníčku). Sušenou zeleninu můžete umlít na prášek.

Krok 2

Košťálová zelenina – Košťály z brokolice či květáku se v kuchyni často nevyužívají, neboť trvá delší dobu, než změknou. Mají však spolu s listy největší obsah cenných látek (např. vlákniny) a také sladší chuť, uvnitř jsou mnohem křehčí, proto košťály neváhejte oloupat a konzumovat je syrové – samotné či v zeleninovém salátu (chutná podobně jako kedlubna) nebo je přidat třeba pod maso nebo rybu, dají se také dusit a péct nebo používat stejně jako zbytek růžice květáku či brokolice.

Krok 3

Okurka – Organicky pěstovanou okurku raději vůbec neloupejte, slupka totiž obsahuje velké množství chlorofylu, vitamínu C, vitamínů skupiny B a dalších zdraví prospěšných látek, slouží navíc k očistě střev. Slupky se však případně dají skvěle využít v kosmetice – bojují proti oteklým očím, akné a dalším problémům pleti. Zbytky okurky je možné využít také proti slimákům – kombinace s hliníkovým plechem nebo hliníkovým nádobím vytváří chemickou reakci, jejíž pach slimáky odpuzuje.

Krok 4

Další zbytky zeleniny vznikají také po jejím odšťavňování. Odšťavněnou mrkev můžete přidat do mrkvového dortu nebo jiných moučníků, sušenek apod. Všeobecně se dá zeleninová drť používat do polévek, omáček, pomazánek, salátů, karbanátků a nejrůznějších placek a do pokrmů z dušené zeleniny nebo pod maso.

Krok 5

Ze zbytků některých druhů zeleniny si můžete vypěstovat novou úrodu. Vrchní část mrkve či petržele vložte do vody, nádobu je vhodné umístit na parapet či jiné světlé místo, a za několik týdnů se dočkáte čerstvé nati. Spodní část celeru či římského salátu taktéž nejprve umístěte do vody a po cca týdnu zasaďte do substrátu. Jarní cibulku pak můžete pěstovat buď jen ve vodě, nebo je po čase zasadit do květináče, jakmile výhonky dorostou zhruba 12 centimetrů.

  • Zvolte raději zeleninu v BIO kvalitě nebo z vlastní zahrádky, ve slupkách zeleniny prodávané v supermarketech můžete bohužel nalézt doslova chemický koktejl.
  • Z nejrůznějších (dobře očištěných) zbytků můžete připravit také výborný zeleninový vývar.
  • Nať z mrkve, ředkviček, petržele a celeru se dá použít pro přípravu domácího pesta.

Používejte pouze zbytky ze zeleniny, která nevykazuje známky hniloby, plísně nebo jiných změn!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zbytky-zeleniny-rady-tipy.html