jaktak.cz

Jak bezpečně nosit děti v šátku či nosítku

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

O výhodách nošení dětí v šátku či nosítku není pochyb. Miminko se dříve uklidní, méně pláče, Vy máte volné ruce a šátkování údajně napomáhá i správnému vývoji kyčlí. Aby však nošení bylo skutečně bezpečné a pro miminko zdravotně nezávadné, je potřeba dodržovat několik pravidel.

Krok 1

Vhodné boty

Začněme u rodičů. To, jakou obuv máte při nošení na sobě, se může zdát nepodstatné, ale opak je pravdou. Pořádné boty se vzorkovanou podrážkou jsou základ a je jedno, zda si vyberete bytelné sandály, zavazovací mokasíny či pevné zimní boty. Hlavně se vyhněte volnočasovým botám s volnou patou, nazouvacím balerínám či botám na podpatku. Podobné typy jsou hazardem pro dítě i pro Vás, jelikož hrozí zvýšené riziko pádu a tím pádem i zranění.

Krok 2

Orientace dítěte v šátku

Existují tři způsoby nošení: na zádech, vpředu obličejem k rodiči a obličejem ven. Podle odborníků a dětských psychologů jsou akceptovatelné první dva způsoby a třetí se považuje za nevhodný. Tím, že je dítě nastaveno hlavou ven, vnímá vše, co se kolem děje a nemá klid na spánek. Okolní vlivy na něj působí rušivě a miminko má tendenci být rozmrzelé a přehlcené.

Krok 3

Poloha dítěte v šátku

Dítě nošené na břiše (obličejem k rodiči) by mělo mamince sahat zhruba k bradě, sedět rovně, a mělo by být pevně zafixované, takže se při předklonu dospělého nosítko neprověsí.

V souvislosti se správnou polohou miminka se zmiňují dvě písmena, a to „C“ a „M“. Zatímco páteř miminka by měla být zakulacená a opisovat tak tvar písmena „C“, zadeček a nožičky by měly formovat písmeno „M“. To znamená, že zadeček je pevně podsazený, nožičky roztažené a kolínka nad úrovní kyčlí.

Nezapomeňte také podepřít šátkem hlavičku, ta se u menších dětí dá skoro celá do šátku schovat.

Dobrým ukazatelem je pohodlí maminky i dítěte. Pokud se Vám dítě pohodlně nese a zároveň ani miminko neprotestuje pláčem, pak je vše s největší pravděpodobností v pořádku. Naopak jakékoliv nepohodlí poukazuje na nevhodnou polohu miminka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bezpecne-nosit-deti-v-satku-ci-nositku.html