jaktak.cz

Jak využít netřesk pro zdraví | rady

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít netřesk pro zdraví | rady. Netřesky bývají pro svou nenáročnost často součástí skalek. Jen málokdo však ví, že se dá netřesk používat také v péči o zdraví. Léčivé účinky netřesku se dají přirovnat k téměř zázračné aloe vera. Přečtěte si následující článek, kde se dozvíte, jak netřesk pro zdraví využít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Netřesk pěstovali již ve starověkém Římě a i v současné době jej nalezneme v mnoha zahrádkách, je to totiž opravdu nenáročná rostlina, která se může stát součástí skalky, dají se jimi osázet různé zídky a zahradní koryta. Netřesk vydrží dlouhou dobu bez vody a je odolný i proti mrazu.

Krok 2

Jak netřesk využít vnitřně

Mladé listy a výhonky netřesku se občas používají v kuchyni při přípravě salátů.

Vymačkaná netřesková šťáva se dá popíjet jako osvěžující nápoj v horkém počasí, zkombinovat ji můžete s citrusy či jiným ovocem nebo salátovou okurkou. Nápoj si dopřejte maximálně 3x denně.

Další možností vnitřního využití je čaj. Připravíte jej zalitím nakrájených čerstvých listů netřesku vroucí vodou a následným 10minutovým vylouhováním.

Vnitřně vám netřesk pomůže proti chřipce, horečce, kašli, průjmu a menstruačním potížím.

Krok 3

Zevní využití netřesku

Zevně aplikované listy netřesku či vymačkaná šťáva pomáhají hojit popáleniny, spáleniny, omrzliny, odřeniny, bércové vředy, bradavice, kuří oka a hmyzí štípance, dále odstraňují otoky, změkčí ztvrdlou kůži, mají dezinfekční a protizánětlivé účinky. Při bolestech uší stačí do každého ucha 3x denně nakapat několik kapek netřeskové šťávy.

Listy netřesku stačí podélně naříznout a přiložit na postižené místo. Také je možné šťávu z listů vymačkat, tu pak můžete užívat vnitřně nebo ji aplikovat zevně. Pokud vás trápí bolest zubu, stačí list netřesku rozkousat a bolest brzy poleví. Nálev lze použít jako kloktadlo při bolestech v krku a zánětech v dutině ústní.

Krok 4

Z listů netřesku si snadno vyrobíte také univerzální hojivou mast. Listy nasekáme na jemno, vložíme je do hrnce, přidáme vepřové sádlo, kokosový olej či bambucké máslo a vše několik hodin povaříme ve vodní lázni. Nakonec mast přefiltrujeme přes plátýnko a přelijeme do čistých kelímků.

Šťávu z netřesku je možné přechovávat v mrazáku, nemusíte se bát, že by přišla o své léčivé účinky.

Vnitřně by netřesk neměly užívat děti a těhotné ženy.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-netresk-pro-zdravi-rady.html