jaktak.cz

Jak se starat o bambusové prádlo

Složitost: Mírný
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Prádlo, povlečení či ručníky s příměsí bambusu jsou čím dál tím oblíbenější, protože mají spoustu speciálních vlastností, které u prádla z ostatních materiálů nenajdete. Bambusové vlákno je antibakteriální, příjemné na dotyk a měkké, mohou jej používat i alergici. Navíc velmi dobře saje, takže se používá na výrobu ručníků, plen, ponožek a funkčního prádla. Dlouho vydrží a hodí se pro citlivou pokožku. Zároveň ale bambusový materiál vyžaduje zvláštní péči, aby se nezničil. Jak s ním zacházet, aby si zachoval kvalitu?

Krok 1

Praní

I když máte doma oblíbený kousek ze šatníku nebo ručník s pouhou příměsí bambusu, doporučuje se prát zvlášť, popřípadě se stejně barevným prádlem ze stejného materiálu. Například set bambusových ručníků tedy perte spolu, ale odděleně od ostatního prádla.

A jaká teplota je vhodná? Bambusové oblečení perte na 30 nebo maximálně na 40 stupňů Celsia v ruce nebo v pračce. Vyšší teploty poškozují vlákna.

Při praní nepoužívejte aviváž a pokud to jde, upřednostněte tekutý prací gel místo tuhého prášku.

Vyhněte se také zbytečně dlouhému máchání či předpírání.

Krok 2

Sušení

Sušička může bambusový materiál také poničit, takže ji vůbec nepoužívejte. Prádlo nechte místo toho uschnout volně, a to ideálně venku nebo na dobře větraném a slunném místě.

Nevýhodou silnější látky s příměsí bambusu je to, že schne pomaleji a pokud je dlouho ve vlhku, začne zapáchat, což platí především pro ručníky.

Pokud máte doma bambusové funkční prádlo, nikdy ho po propocení neuchovávejte mokré například v batohu, ale nechte ho vysušit a poté vyperte.

Krok 3

Žehlení, bělení a chemické čištění

Bambusové prádlo nikdy nežehlete.

Bělení a chemické čištění bambusový materiál znehodnotí, takže se mu také vyhněte.

Krok 4

Pozor na zatržení

Jemná bambusová vlákna jsou velmi háklivá na zatržení, takže je chraňte před suchými zipy.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-bambusove-pradlo.html