jaktak.cz

Jak se vyznat v certifikátech kosmetických výrobků | rady

Složitost: Velmi lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se vyznat v certifikátech kosmetických výrobků | rady. Pokud se zajímáte o kosmetiku a upřednostňujete přírodní či alternativní, pak jste možná narazili na nejrůznější certifikáty a ochranné známky, které jednotlivé výrobky nebo firmy nesou. Narazit můžete například na výrobek, který je přírodní, bio, netestovaný na zvířatech nebo vhodný pro vegany. Jak se v certifikátech vyznat? Pojďme si představit čtyři nejznámější.

Krok 1

EcoCert

EcoCert je společnost, která se zabývá nezávislým kontrolováním kosmetických výrobků přírodního složení, a za tímto účelem vytvořila stejnojmenný certifikát. Ten má dvě podskupiny, a to EcoCert ECO a EcoCert BIO, přičemž produkty označené druhým certifikátem obsahují nejen přírodní ingredience, ale jejich většinová část je tvořena bio složkami.

Krok 2

HCS

HCS, zkratka z anglických slov „Human Cosmetics Standard“ je certifikát udělovaný firmám, které netestují výrobky ani jejich jednotlivé složky na zvířatech. Jedná se o tzv. cruelty-free kosmetiku a logem HCS je skákající králíček neboli Leaping Bunny.

Na druhou stranu přítomnost HCS certifikátu neříká nic o tom, že složení je přírodní nebo dokonce v bio kvalitě. Certifikát tak může získat i firma, která nepoužívá přírodní ingredience.

Krok 3

Vegan

Vegan certifikát potvrzuje, že v kosmetickém výrobku nenajdete žádné živočišné složky. Produkty opatřené tímto logem, tedy kytičkou a nápisem „Vegan“ v kolečku, neobsahují například lanolin, včelí vosk a mléko.

Jak již název napovídá, certifikace pomáhá především veganům vybrat kosmetiku bez živočišných složek.

Vegan certifikát však nepotvrzuje přírodní původ surovin.

Krok 4

CPK

CPK, tedy Certifikovaná přírodní kosmetika, je ryze český certifikát. Jedná se o známku kvality, která potvrzuje, že v daném výrobku jsou přítomny pouze přírodní ingredience. Stejně jako v případě certifikátu EcoCert, i tento má dvě různé verze.

Ta druhá, CPK Bio, zaručuje, že určitá část složek pochází z ekologického zemědělství.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-certifikatech-kosmetickych-vyrobku-rady.html