jaktak.cz

Jak začít s příkrmy

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Příkrmy jsou velmi diskutované téma a názory na to, kdy s nimi začít a jak je zavádět, se liší. Je na každém, jak se rozhodne. Nejde jen o to, kdy příkrmy zavést, ale i o stručná pravidla, jak a z čeho je připravovat. Základní pravidla ohledně příkrmů jsme shrnuli v našem článku.

Krok 1

Uvádí se, že příkrmy by se měly poprvé zavést mezi ukončeným čtvrtým a šestým měsícem, a to za stálého a pravidelného kojení.

V tuto dobu totiž u miminek dochází k tzv. stavu imunologického okénka, kdy je vhodné testovat jednotlivé potraviny tak, aby se dítě později nepotýkalo s alergiemi.

Krok 2

Nejdříve je potřeba miminko s potravinami seznámit a zjistit, zda není na něco alergické. Proto, pokud zavádíte novou potravinu poprvé do jídelníčku, ji podávejte vždy samotnou, a to po dobu minimálně tří dnů.

Nikdy nezkoušejte novou složku potravy večer, protože byste neviděli případné alergické reakce. Místo toho krmte dítě v poledne, jedině tak uvidíte, zda se neosypalo, apod.

Zároveň vždy podávejte jídlo tepelně upravené, i ovoce (kromě banánu) nechte krátce projít varem nebo ho alespoň spařte horkou vodou a poté vše rozmixujte.

Zpočátku by mělo být miminko vždy dokojeno a potraviny jen po lžičkách ochutnávat. Nenechte se odradit tím, že toho moc nesní, zároveň ho ale do ničeho vyloženě nenuťte.

Krok 3

Ideální je začít zeleninou, protože není tak sladká. Říká se, že děti, které dostanou nejdříve ovoce, mohou zeleninu odmítat.

Jako první tedy můžete zkusit mrkev nebo například dýni, poté brambory, cuketu, květák či brokolici.

Pokračuje se ovocem jako je jablko, banán a hruška, a poté se do jídelníčku postupně přidává i bílé maso a přílohy.

Co se týče sledu jídel za den, začněte obědem poté dopolední a odpolední svačinou, a nakonec snídaní a večeří.

Krok 4

Alergizující je celer, med, bílek a některé druhy tropického ovoce.

Zcela nevhodné je také sladit, solit a přidávat do pokrmů pálivé koření. Bylinky jsou naopak povoleny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zacit-s-prikrmy.html