jaktak.cz

Jak v zimě pečovat o letní oblečení | rady a tipy

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak v zimě pečovat o letní oblečení | rady a tipy. Letní oblečení ukládáme na zimu do našich skříní a zásuvek, protože ho vystřídaly teplé svetry, saka a kabáty. Jak se o letní oblečení starat, aby opět vypadalo báječně, až přijde jeho čas? Poradíme Vám.

Krok 1

Veškeré oblečení, které zrovna nenosíme, bychom měli dávat na ramínka nebo do polic čisté. Dvojnásob to platí pro letní blůzky, sukně, haleny, šaty, šortky, trika a další letní kousky. Měli jsme je na sobě v létě, kdy bylo parno a potili jsme se. I když na první pohled vypadá oblečení čistě a není cítit potem, je nutné ho vyprat a uložit do šatníku dobře usušené.

Krok 2

Abychom si ušetřili práci, vytřídíme vše, o čem víme, že příští sezónu nebudeme nosit. Oblečení, které je nám malé, nepohodlné nebo se v něm necítíme dobře, nemá význam ukládat. Kvalitní, ještě zachovalé kousky lze věnovat charitativním organizacím a to, co je už nepoužitelné, dát do sběrného kontejneru na textil.

Krok 3

Ramínka by velikostně měla vyhovovat velikosti našeho oblečení. Dřevěná jsou lepší než tenká kovová nebo plastová, která mohou prasknout. Nevybírejme ramínka příliš velká, aby na ramenou nevznikaly nevzhledné boule, ale ani příliš malá. Na nich se oděvy zbytečně vyvěsí a pomačkají.

Krok 4

Čisté a zkontrolované letní šaty, haleny, sukně, kalhoty a blůzky věšíme na ramínka. Trika, topy a šortky můžeme složit a dát na sebe, aby nezabíraly tolik prostoru. Sportovní oblečení a funkční prádlo, které jsme používali v létě, je dobré uložit na jedno místo, odděleně od klasické letní garderoby. Často totiž zjistíme, že některé kousky potřebujeme i v zimě, a tak bychom je měli mít po ruce.

Krok 5

Plavky musí být perfekně čisté, a hlavně zbavené mořské soli a chlóru. Samozřejmostí je, že je neskladujeme blízko topení, protože horko plavkovině škodí. Drobnosti, jako jsou ponožky, punčochy, letní kšiltovky, klobouky a další doplňky, doporučujeme skladovat v plastovém nebo proutěném košíku či boxu, výborně poslouží i nejrůznější organizéry. Máme-li jich víc, vyplatí se poskládat je vedle sebe na dno skříně, které jinak zůstává nevyužité.

Krok 6

Skříně, kde je oblečení uložené, v zimě pravidelně otevíráme při otevřeném okně. A také ho kontrolujeme, abychom měli jistotu, že se do něj nedostali moli. Moli totiž světlo, studený vzduch a přerovnávání skříní nesnášejí, a tím může dojít k přerušení jejich vývojového cyklu. Proto je nárazové, občasné větrání za mrazivého počasí tak důležité.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-v-zime-pecovat-o-letni-obleceni-rady-tipy.html