jaktak.cz

Jak se zbavit štěnic | rady a tipy

Složitost: Velmi složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se zbavit štěnic | rady a tipy. Štěnice patří k úporným parazitům a zbavit se jich je velmi obtížné. Vyskytují se prakticky po celém světě a velice rychle se rozmnožují. Jejich tělíčka jsou plochá, takže se často ukryjí v naprosto miniaturních prostorách, kde bychom je možná ani nehledali. Jak se zbavit štěnic? Poradíme vám.

Co je potřeba

  • lepové pasti
  • speciální postřik proti štěnicím
  • speciální dýmovnice určená k hubení štěnic

Krok 1

K rozšířeným omylům patří názor, že je najdeme pouze v zanedbaných bytech nebo domech. Štěnici k nám domů může zavléci návštěva nebo my sami, pokud jsme byli na dovolené v exotických destinacích. Nebo si pořídíme starý nábytek – stačí jedna samička štěnice a zanedlouho máme doma celou kolonii. Jak postupovat, pokud zjistíme, že tito nevítaní vetřelci s námi žijí pod jednou střechou?

Krok 2

Štěnice obtěžují člověka hlavně v noci. I když jejich kousnutí nebolí a neprobudí vás, ráno objevíte na těle pupínek, který připomíná štípanec od komára nebo ováda a úporně svědí. Pokud máte podezření, že jsou s vámi doma štěnice, ale chybí vám jistota, pořiďte si lepové pasti. Ty vylučují určité feromony, které jsou pro štěnice neodolatelné. Jakmile se přilepí, máte důkaz, že se ve vašem bytě vyskytují. Bohužel, nelze spoléhat na to, že lepové pasti je vyhubí. I když se na nich někteří jedinci zachytí, zdaleka není vyhráno. Z lepových pastí proto nezjistíte, kolik jich doma máte.

Krok 3

Štěnice jsou plaší tvorové. Vylézají hlavně v noci a sají krev. Tím mohou přenášet některé nemoci, protože člověk není jejich jediný hostitel. Často parazitují i na netopýrech nebo holubech. Měří okolo 4 milimetrů a poyhybují se hodně rychle. Jakmile je zahlédnete přes den, znamená to, že se masivně přemnožily.

Nejlepší cestou, jak se štěnic zbavit, je pozvat specializovanou deratizační firmu, která má s jejich hubením zkušenosti, ale hlavně disponuje potřebným vybavením. Nicméně, máte-li pocit, že jste si štěnic všimli včas a chcete to zkusit svépomocí, existují postřiky proti štěnicím. Když použijete jakýkoli univerzální, mine se to účinkem. Dobře se osvědčily i speciální dýmovnice. Řiďte se výhradně návodem, který je k postřiku a k dýmovnici přiložen, rozhodně neexperimentujte!

Obvykle je nutné tento úkon opakovat. Samozřejmostí je, že důkladně vyperete veškeré ložní prádlo. Výhodou dýmovnice je, že se dým, který štěnice ničí, dostane i do velmi nedostupných míst. Proto je dobré otevřít dveře skříní a šuplíky. Místnost by naopak měla být po aplikaci přibližně dvě hodiny zavřená a neměli bychom tam vstupovat.

Máte doma štěnice? Pak rozhodně nechoďte spát do jiné místnosti. Riskujete, že se přestěhují za vámi a zaneřádí další pokoj. Nemanipulujte s nábytkem, s koberci ani s bytovým texilem. Jinak se štěnice budou dál šířit.

  • Neexperimentujte s žádnými chemikáliemi, které k hubení štěnic nejsou určené.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-zbavit-stenic-rady-tipy.html