jaktak.cz

Jak naplánovat výlet do Jizerských hor

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak naplánovat výlet do Jizerských hor | rady a tipy. Jizerské hory sice nepatří v České republice k nejvyšším, přesto se ale pyšní mnoha dominantami a zajímavými místy, které rozhodně stojí za to navštívit. Některá jsou dobře dostupná autobusem nebo vlakem. Do jiných oblastí se dostaneme pohodlně autem. Jak naplánovat výlety v Jizerských horách?

Co je potřeba

  • Mapa 
  • kvalitní obuv a vhodné oblečení
  • GPS

Krok 1

Pokud patříte mezi cyklisty, máte na výběr širokou síť cyklostezek. Trasy jsou různě obtížné, vedou po zpevněných cestách a většinu z nich zvládnou i rodiny s většími dětmi. V poslední době na rovnějších, pohodlnějších úsecích jsou vidět rodiče, kteří mají za jízdním kolem upevněný i vozík pro dítě. Na frekventovaných místech nebývá velké převýšení. K nejznámějším cyklotrasám patří Odra – Nisa.

Krok 2

Výletů se nemusíte zříkat ani v zimních měsících. Když je dost sněhu, lze Jizerské hory poznávat na běžkách. Tratě bývají výborně upravené a jejich délka i směr se dají dobře kombinovat. K nejznámějším patří Jizerská magistrála. Kdo má dobrou fyzickou kondici, může naplánovat jednodenní přejezd Jizerských hor, oblíbený je ten z východu na západ. Běžkař vyrazí z Harrachova, cíl obvykle bývá v Bedřichově u Liberce.

Krok 3

Pěší turisté si rovněž přijdou na své, tras je tu skutečně hodně, lemují je krásné výhledy a pěkná příroda, kam patří rašeliniště, vodopády, jezírka, rozhledny a skalní masivy.

Krok 4

Kdo miluje vodní plochy, může naplánovat výlet k bedřichovské nebo josefodolské přehradě, atraktivní bývá i pohled na vodní nádrž Souš. K dalším patří i Fojtka nebo Mlýnice u Liberce. Najdete tu i spoustu potoků a řek. Horní masiv Jizerských hor je výborně dostupný i vlakem, k frekventovaným a využívaným železničním zastávkám patří například ta ve Smržovce, Hejnicích nebo v Oldřichově v Hájích.  

Krok 5

Patříte-li k těm, co si neradi komplikují výlety do hor otázkou, kde zaparkují, můžete využít cyklobusy a skibusy. Dobře slouží i městská hromadná doprava.

  • Při plánování výletů zvažte jejich fyzickou obtížnost, roční období, bezpečnost a také náročnost, pokud jde o převýšení a charakter terénu.
  • Vždy si s sebou vezměte dostatek tekutin a svačinu. Samozřejmostí je vhodné oblečení a obuv.
  • Pro případ nouze si uložte do mobilního telefonu důležitá telefonní čísla.
  • Nepřeceňujte své síly. I když Jizerské hory nepatří k velehorám, počasí se tu mění hodně rychle a může vás nemile překvapit nebo dokonce zkomplikovat návrat.

Vždy dodržujte veškerá doporučení a zákazy, které pro jednotlivé trasy platí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-naplanovat-vylet-do-jizerskych-hor.html