jaktak.cz

Jak bojovat proti průjmu | rady

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak bojovat proti průjmu | rady a tipy. Průjem je velmi nepříjemná záležitost, která se může projevit kdykoliv. Zastavit průjem přímo nelze, ale lze jej zmírnit. Co na průjem funguje, to se dozvíte v tomto článku.

Krok 1

Průjem může mít řadu příčin. Některé mohou být opravdu banální, jiné mohou být spojeny s psychickým stresem a jiné mohou být spojeny s vážnými nemocemi. Pokud je průjem bez komplikací, pouze častěji vyprazdňujtete řídkou stolici a trvá to už týden, navštivte lékaře. Pokud již několik dní (2 – 3 dny) užíváte protiprůjmové léky a průjem stále přetrvává nebo se přidají k průjmu komplikace jako bolesti břicha, zvracení, krev nebo hlen ve stolici, horečka, vyhledejte lékaře co nejdříve.

Krok 2

Proti průjmové léky


Při průjmových obtížích pomůže živočišné uhlí nebo Smecta, které do sebe naváže veškeré toxiny a patogenní organismy. Je vhodnější je podat při průjmu způsobeným špatným jídlem. Endiaron působí proti průjmově a antibakteriálně. Vhodný je proto při různých střevních chřipkách, které mohou mít infekční původ. Při průjmech způsobených psychickým stresem může pomoci Imodium, které zpomaluje střevní peristaltiku. Vždy je výhoda mít u sebe aspoň jeden z těchto léků.

Dále je pro úpravu střevní mikroflóry nutné zařadit probiotika, ideálně s prebiotiky. Prebiotika fungují jako strava pro probiotika, a tak se mohou usadit, dále množit a tím upravovat střevní prostředí.

Krok 3

Doplňujte tekutiny


Akutní průjem je časté vyprazdňování příliš řídké až tekuté stolice. Dochází tedy k velkým ztrátám tekutin a minerálních látek. Tekutiny doplňujte vodou, slabým černým čajem nebo neperlivou minerální vodou. Naopak se vyhněte dráždivým nápojům jako je silná káva, mléko, perlivé nápoje, ovocné šťávy, džusy a alkohol. Pokud jsou průjmy opravdu silné, doplňujte i minerální látky pomocí rehydratačního roztoku. Ten je možné zakoupit v lékárně nebo stačí, když smícháte litr vody se lžičkou soli a dvěma lžičkami cukru. Nápoj se popíjí malými doušky.

Krok 4

Potraviny tlumící průjem


Nejlepší potravinou proti průjmu jsou borůvky. Ty jsou vhodné v jakékoliv podobě (kromě borůvkového jogurtu). Nejlepší variantou je odvar ze sušených borůvek. Obtíže může zmírnit také vařená rýže, starší bílé pečivo nebo suchary, které pomáhají zahušťovat střevní obsah. Další potravinou je banán. Ten některým pomáhá průjem zastavit, jiným zase způsobuje další potíže – proto tato varianta nemusí vždy vyjít.

Krok 5

Zařaďte dietu


Během průjmu vynechte všechno dráždivé koření, smažená, pečená, grilovaná a příliš tučná jídla. Vhodnější je spíše bílé pečivo, rýže, brambory. Zažívacímu traktu pomohou masové vývary se zeleninou nebo obilninové polévky. Pokud se nepřidají žádné komplikace, není potřeba nijak velké omezení stravy. Pouze se vyhněte mléku, luštěninám a špatně stravitelným druhům zeleniny a ovoce. Pokud však problémy přetrvávají nebo se přidalo i zvracení, zařaďte dietní postupy. Jak na to se dozvíte v tomto článku – Jak jíst po střevních obtížích.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
  • Lékaře určitě navštivte, pokud se přidají bolesti břicha, krev ve stolici, horečka, při známkách dehydratace.
  • Pokud si nejste jistí, který z volně dostupných léků na průjem použít, vždy se poraďte s lékárníkem či vašim ošetřujícím lékařem.
  • U malých dětí je při průjmech vždy vhodná konzultace s lékařem.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-proti-prujmu-rady.html