jaktak.cz

Jak se vyhnout nejčastějším gramatickým chybám | pravidla pravopisu

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se vyhnout nejčastějším gramatickým chybám | pravidla pravopisu. Český jazyk je náročný a jeho gramatika se řadí k těm obtížným. Přesto se často dopouštíme naprosto zbytečných chyb, které nás zejména v písemném projevu diskvalifikují. V čem se chybuje nejvíce a jak se zbytečných gramatických přehmatů vyvarovat?

Co je potřeba

Pravidla českého pravopisu, učebnice gramatiky českého jazyka

Krok 1

Osvojte si důkladně skloňování zájmena „já“. Plete se zejména 3. a 4. pád. Ve 3. pádu je tvar „mně“, zatímco ve 4. pádu je povoleno psát pouze „mě“.

Krok 2

Dávejte si pozor i na příčestí minulé. Zjednodušeně řečeno, jde o to, jak správně popsat minulý děj. Zejména střední rod dělá velké problémy, a to i lidem, kteří jsou zvyklí mluvit na kameru. Tento nešvar se dá odhalit i v mluveném projevu. Pravidla jasně vymezují, že „auta jela“, a nikoli „auta jely“. Je dobré mít to na paměti, když je podstatné jméno středního rodu. Pro snazší zapamatování si můžeme pomoci zájmenem „to“. To auto jelo, ta auta jela.

Krok 3

Určitá úskalí přináší i mužský a ženský rod v minulém čase. Ženy byly, muži byli – i to lze vnímat jako určité vodítko. Je ale nutné mít na vědomí, že měkké „i“ v příčestí minulém mají pouze ŽIVOTNÁ podstatná jména mužského rodu. Takže hrady stály, stromy rostly, ale psi běhali a chlapci se smáli.

Krok 4

Pro někoho je zapeklité i skloňování číslovek, zejména 2 a 3. Někteří lidé se snaží být hyperkorektní, a tak v 7. pádě uvedou „dvěmi“, ačkoli správný tvar je „dvěma“. Pro číslovku 3 se užívá tvar „třemi“. Příklad? Se dvěma ženami a třemi dívkami.

Krok 5

A ještě jeden nešvar je hodně rozšířený. Všimněte si, kolik rodilých mluvčích říká bez uzardění „my bysme“, ačkoli gramaticky správný tvar je „my bychom“. Chybuje se v tom často. Je pravda, že v neformálním mluveném projevu to tak nevadí, protože jsou situace, kdy je nespisovná čeština dobře tolerovatelná.

Pokud se chcete zdokonalit v české gramatice, pusťte se do čtení knih, zlepšíte svoji slovní zásobu a lépe si zapamatujete, jak se co v českém jazyce píše


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyhnout-nejcastejsim-gramatickym-chybam-pravidla-pravopisu.html