jaktak.cz

Jak na saunování nejmenších | rady a tipy

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na saunování nejmenších | rady a tipy. Blahodárné účinky sauny nejen na zdraví, ale i na psychickou pohodu jsou již všeobecně známé. Ačkoli ve Finsku a dalších severských státech se saunují děti takřka od narození, u nás saunování nejmenších příliš rozšířeno není. Jak a kdy začít se saunou u dětí, aby jim přinesla co nejvíce pozitivního? Stačí dodržet několik pravidel a můžete se do otužování formou sauny nadšeně pustit.

Krok 1

Na tom, že saunování je zdravé a příznivé nejen pro dospělé ale i pro malé děti, se shodují odborníci i lékaři. Děti mohou navštěvovat finskou saunu i infrasaunu. V klasické finské sauně je potřeba hlídat teplotu tak, aby ve výšce 90 cm nad podlahou byla okolo 65 °C. V infrasaunách je to s teplotou jednodušší, standardně se pohybuje kolem 60 °C, což je pro děti optimální. Infrasauna je k organismu šetrnější a je vhodnější pro alergiky a astmatiky.

Krok 2

Se saunováním nejmenších se začínáme nejdříve po dovršení třetího měsíce. U kojenců je důležitý přímý kontakt s maminkou a ohlídání délky i teploty saunování, aby nedošlo k přehřátí. Zcela bezpečný je pobyt pro děti od dvou a půl až tří let, v tomto věku jsou již schopny vyjádřit své pocity a lépe zvládat horko. Je-li dítě zdravé a zvládá dovednosti přiměřeně svému věku, můžeme bez obav saunu navštívit.

Krok 3

Děti mají tělesný povrch mnohem větší v poměru k tělesné hmotnosti než dospělí, nejmenší až šestinásobně a teprve okolo desátého roku se poměr přibližuje tomu u dospělých. Délka prohřívání se tedy zkracuje, u kojenců a menších batolat jsou to maximálně tři minuty, u větších dětí pět až osm minut. Dětem do tří let stačí jediné prohřátí a následné ochlazení v náruči pod vlažnou sprchou, hlavu a zátylek vynecháme. Těm větším, které už navštěvují mateřské školky, se doporučuje prohřátí a následné zchlazení dvakrát po sobě a starším školákům klidně i třikrát. Starší děti se mohou ochlazovat nejen ve sprše, ale i v mělkém brouzdališti nebo na čerstvém vzduchu.

Krok 4

Po prohřátí a opláchnutí potu z povrchu těla dítě pečlivě osušíme a podáme nápoj pro doplnění tekutin (přírodní ovocnou šťávu, bylinný čaj, vodu, případně nakojíme). Po sauně je vhodná krátká procházka na čerstvém vzduchu. Pro pozitivní efekt saunování a posílení imunity je nezbytná pravidelnost, saunovat můžeme v průběhu celého roku. V ideálním případě dopřáváme dětem saunu jednou týdně, nejvhodnější doba je navečer. Dětem díky pobytu v sauně zdravě vyhládne. Příjemné prohřátí vyvolá přirozené zklidnění a připraví na hlubší spánek.

Krok 5

Pro nejmenší nejsou vhodné veřejné sauny a to zejména z hygienických důvodů a také rozdílných nároků na teplotu při společném saunování s cizími dospělými osobami. Saunování kojenců by mělo probíhat v domácí sauně. Pro batolata a starší děti můžeme využít možnosti saunování v dětských klubech, případně si veřejnou saunu zarezervovat výhradně pro děti.

Při jakékoli nejistotě konzultujte saunování s lékařem. Především při saunování zdravotně oslabených dětí, případně dětí po nemoci vyžadující dlouhodobější rekonvalescenci dbejte pokynů lékařů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-saunovani-nejmensich-rady-tipy.html