jaktak.cz

Jak urychlit léčbu modřin

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak urychlit léčbu modřin | rady a tipy. Modřina je nevzhledná, nechtěná ozdoba, které se chceme co nejdříve zbavit. To platí zejména tehdy, pokud je modřina ostatním na očích. Jak tedy urychlit hojení modřin?

Co je potřeba

  • dostatek vitamínu C 
  • pleťový korektor
  • mejkap

Krok 1

Modřiny nevznikají náhodou, i když někomu se tvoří často a v relativně velkém rozsahu. Jde o podkožní krevní výron a k jeho nejčastějším příčinám patří úraz, nešťastný pád, rvačka nebo problémy spojené s kvalitou cév. Někdy jsou cévní stěny příliš křehké, nebo je pokožka velice tenká, a tak i menší tlak na kůži může způsobit nežádoucí, drobný výron krve. V některých případech jde o komplikace spojené s užíváním určitých léků nebo pramenící z významného nedostatku vitamínu C. Modřiny se častěji tvoří ženám, což souvisí s pravidelnými hormonálními změnami.

Krok 2

Jistě jste si všimli, že barva modřiny se postupně mění. Zprvu modrá nebo nachová barva získává hnědý nebo žlutý nádech, až se ztratí úplně.

Chceme-li být léčbě modřin nápomocni, měli bychom si dopřát vitamín C. Ten najdeme zejména v ovoci a zelenině. Při nedostatku rutinu, který umí zpevnit cévní stěny, je dobré konzumovat pohanku, protože ta je na rutin velmi štědrá.

Krok 3

Když odhalíme modřinu včas, pomůže přikládání studeného obkladu. Tím se zpomalí krevní průtok postiženým místem, a tak se z poškozených cévek vylije do okolí méně krve. Podlitina je pak menší. Stane se, že při větším pohmoždění se v okolí podlitiny objeví i otok. Ten lze zmírnit přikládáním speciálních hojivých hydrogelových náplastí.

K rychlejšímu zblednutí modřin pomáhá i pobyt na sluníčku, respektive UV záření, samozřejmě v rozumné míře.

Krok 4

Jestliže vás čeká nějaká společenská událost a krevní výron potřebujete zamaskovat, použijte korektor na pleť a odpovídající odstín mejkapu. Kůži pak dle potřeby lehce přepudrujte.

Při větší náchylnosti k tvorbě podlitin je dobré poradit se s lékárníkem, který může doporučit vhodný preparát. Jestliže se modřiny tvoří ve velkém měřítku, na nečekaných místech, kde jsme se neudeřili, nebo se objevily další zdravotní komplikace, navštivte lékaře, aby mohl vyloučit některé vážnější choroby, kam patří zejména obávaná hemofilie. Návštěvu neodkládejte, zejména když se podlitina zvětšuje, bolí nebo se jakkoli mění.

  • Pokud se vám tvoří modřiny ve velkém rozsahu, bez zjevné příčiny nebo se přidruží jiné potíže, navštivte neprodleně lékaře.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-urychlit-lecbu-modrin.html