jaktak.cz

Jak si poradit se zcukernatělým medem | rady a tipy

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si poradit se zcukernatělým medem | rady a tipy. Přinesli jste si domů med a začal tuhnout neboli cukernatět? Nebojte, je to úplně běžné a rozhodně to ničemu nevadí, kvalita medu se tím nezhorší. Na první pohled může někoho napadnout, že se do stáčeného medu přidává cukr, a proto tak rychle houstne. Opak je však pravdou.

Co je potřeba

vodní lázeň

Krok 1

Na druhou stranu, i když krystalizace k tomuto zdravému přírodnímu produktu patří, přesto se tomu snažíme předejít, aby manipulace s tímto zlatavým, hustým nektarem byla jednodušší.

Med obsahuje maličké krystalky glukózy, ale dají se v něm najít i pylové částečky a také drobounké přírodní neškodné nečistoty. Právě okolo nich se glukóza shlukuje a v těchto místech se tvoří zárodky budoucích krystalů, které postupně narůstají a spojují se. Výsledek? Všimneme si, že med tuhne, po čase už není vůbec tekutý, ale světlejší a výrazně hustý.

Krok 2

Jak je možné, že některý med houstne rychleji, zatímco jiný zůstává dlouho tekutý? Hodně záleží na poměru glukózy a fruktózy. Ke krystalizaci je nejnáchylnější květový med, zatímco nejodolnější je akátový med.

Krok 3

Způsobů, jak med šetrně rozpustit, je několik. Asi nejjednodušší je vložit sklenici do vodní lázně, kterou pomalu ohříváme. Další možností je vložit sklenici do trouby, ale pouze tehdy, jestliže je možné nastavit maximální teplotu do 50 °C. Při ohřívání by teplota neměla tuto hodnotu přesáhnout, jinak by se znehodnotily cenné látky v medu obsažené. Med v žádném případě nevkládejte do mikrovlnné trouby, protože by se nerozpustil rovnoměrně, a navíc by se mohl znehodnotit.

Krok 4

Pozor na to, že takto rozpuštěný med nevydrží dlouho, protože bude mít opět tendenci krystalizovat. Pak je nutné celý postup opakovat, ale nedoporučuje se dělat to příliš často.

Do medu nikdy nedávejte vodu ani ho neřeďte ničím jiným, mohl by se zkazit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-poradit-se-zcukernatelym-medem-rady-tipy.html