jaktak.cz

Jak se nenechat využívat | rady

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se nenechat využívat | rady. Nastavit hranici mezi empatií a asertivitou není jednoduché. Pokud jsme hodně empatičtí a málo asertivní, riskujeme, že toho budou někteří bezohlední jedinci zneužívat. Jak tedy změnit své chování, abychom se nestali obětí manipulativních osob?

Krok 1

Většinou to začíná nenápadně, plíživě. Někdo z kolegů v práci nebo soused nás požádá, abychom mu pomohli. Proč ne? Máme-li čas, a pokud to nepřesahuje naše možnosti, vstřícnosti se meze nekladou. Hlídejme si ale, aby se to nestávalo příliš často, jednostranně a aby se zátěž nezvyšovala. Současně je nežádoucí, jestliže kvůli tomu začneme zanedbávat svoje povinnosti, ale i radosti a zábavu. Pomáhat druhým je určitě šlechetné, ale neměli bychom to dělat na úkor nás samých.

Krok 2

Nejdůležitější vztahy vznikají v rodině. Neznamená to ale, abychom plnili sny svých rodičů a snažili se jim zavděčit. I tady bychom měli mít na zřeteli, co od života očekáváme a jít si za tím. Někdy může být manipulace členem naší rodiny velmi nenápadná nebo dokonce z jeho strany do určité míry nevědomá.

Krok 3

Manipulace a využívání, to ale není jen o tom, že někomu pomůžeme s těžkou prací, něco zařídíme, půjčíme peníze nebo vykonáme jiný druh pomoci. V životě občas narazíme na lidi, kteří chtějí dosáhnout určitého cíle, a nás či někoho jiného použijí jako prostředek k tomu, aby ho získali. Třeba nás požádají, abychom jim předali zdarma své těžce nabyté znalosti a zkušenosti. A to jen proto, aby si (na náš úkor) polepšili.

Krok 4

Spolu s tím, jak budeme postupně chránit svůj prostor, abychom se nepropůjčili k něčemu nežádoucímu, je dobré zlepšovat svoji asertivitu. Říci někomu ne, slušně a na rovinu, pokud tím neohrožujeme jeho zdraví a život, není nic, co by v nás mělo vyvolávat zbytečně pocity viny. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-nenechat-vyuzivat-rady.html