jaktak.cz

Jak se vyznat v kurzovním lístku

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Blíží se doba dovolených, a protože řada lidí cestuje do zahraničí, dříve nebo později narazí na kurzovní lístek. Zajímá je, kolik českých korun si musí vyměnit, aby během dovolené s cizí měnou vyšli.

Krok 1

Kurzovní lístek je přehled kurzů vybraných zahraničních měn, které vydávají jednotlivé banky nebo finanční společnosti. Za výchozí se v naší zemi často považuje kurzovní lístek České národní banky.

Vyznat se v něm není příliš složité, ale přesto je dobré si některé souvislosti lépe uvědomit.

Krok 2

Struktura kurzovního lístku je relativně snadná. Když budeme vycházet z našich podmínek, tak výchozí měnou je česká koruna, označená jako CZK.

Krok 3

V levém sloupci je přehled zahraničních měn, respektive jejich zkratky, ve vedlejším sloupci najdete jejich mezinárodní označení, např. USD (americký dolar), CAD (kanadský dolar, EUR (euro), GBP (britská libra) atd. V dalším, navazujícím sloupečku je pak počet amerických dolarů, kanadských dolarů, britských liber a dalších měn, nejčastěji jde o jednotky, desítky nebo stovky.

Třeba u amerického dolaru je v kurzovním lístku České národní banky, platnému ke dni 17. dubna 2019, uvedeno číslo 1.

Krok 4

Hned v dalším sloupci, který je klíčový, neboť se mění, je uveden přepočet těchto dvou měn, a to CZK (české koruny) a USD (amerického dolaru). A zde je uvedeno číslo 22,7020. To znamená, že 1 americký dolar má hodnotu 22,7020 českých korun. O vývoji vzájemného poměru dvou měn se dozvíme díky dalšímu sloupečku, který nese název Změna. Číselný údaj je tu uveden v procentech. Na něj navazuje další sloupec, v tomto modelovém příkladu je uveden kurz CZK a USD o den dříve, tedy 16. 4. 2019.

Krok 5

Kurzy jsou zveřejňovány nejen bankami, ale i směnárenskými společnostmi. Na internetu lze dohledat i kurzovní lístky jiných zemí, kdy výchozí měnou jsou národní měny těchto cizích zemí.

Krok 6

Dodejme ještě, že zatímco Česká národní banka zveřejňuje aktuální kurzovní lístek denně okolo 14. hodiny, další, komerční banky a směnárny aktualizují svůj kurzovní lístek několikrát denně. 

Na webu si můžete najít i nejrůznější tabulky nebo grafy, které ilustrují vývoj jednotlivých kurzů, a to včetně historických hodnot.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-kurzovnim-listku.html