jaktak.cz

Jak zrevitalizovat trávník

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak zrevitalizovat trávník | rady a tipy. Po zimě je bez vitality, unavený a bez šťávy. Řeč je o trávníku, který máme na zahradě. Při péči o rostliny, keře a stromy nezapomínejme ani na revitalizaci trávníku. Dopřejme mu dostatek vzduchu a živin. Odmění se nám skvělou kondicí.

Co je potřeba

  • vertikutátor 
  • sekačka na trávu
  • hnojivo na trávník

Krok 1

Vraťme se ale nejprve do podzimních měsíců, kdy zahradu zazimováváme. Trávník bychom měli shrabat, aby na něm nezůstalo listí, které zetleje. Také mu dopřejme poslední zimní sestřih a nezapomeňme ho posekat hlavně včas. Zkontrolujme, v jakém je stavu a odstraňme vše, co by na jaře mohlo bránit v jeho růstu.

Krok 2

Na jaře trávník opět shrabeme, abychom ho zbavili například jehličí nebo listí, které sem během zimy zavál. Pak přijde na řadu jeho provzdušnění. Tím předejdeme tvorbě travnaté plsti a rozsáhlých mechových koberců. Nejde jen o kosmetickou záležitost. Tyto jednolité plochy totiž brání přirozenému proudění vzduchu a vsakování vodních srážek do země. Následky na sebe nenechají dlouho čekat, trávník žloutne, vysychá a je narušena jeho celistvost. Ideálním pomocníkem pro provzdušnění je vertikutátor. K omezení mechových map napomáhá i vápnění, kdy se zvyšuje zásaditost půdy, z níž tráva vyrůstá.

Krok 3

Jakmile si trávník po vertikutaci a vápnění odpočine, je čas dopřát mu kvalitní hnojivo. Počkejte ale, až bude mírně vlhký. Jinak riskujete jeho poškození a v horším případě i spálení. Pokud si nejste jisti, kolik hnojiva použít, začněte raději minimální dávkou. Možná máte doma zbytky hnojiva, které jste používali na pokojovky. Chcete-li mít zdravý trávník, doporučujeme použít speciální hnojivo, určené přímo pro travní plochy.

Veškeré pomůcky určené k pěstění trávníku uchovávejte mimo dosah dětí a domácích mazlíčků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zrevitalizovat-travnik.html