jaktak.cz

Jak naučit dítě plavat

Složitost: Složité
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak naučit dítě plavat | rady a tipy. Plavání patří k základním sportovním dovednostem. Čím dříve se dítě naučí plavat, tím lépe. Jak co nejlépe postupovat? Jak naučit dítě plavat? Poradíme vám.

Co je potřeba

plavecké pomůcky pro děti

Krok 1

V první řadě je nutné, aby si dítě už od útlého věku zvykalo na vodu, nebálo se jí a cítilo se v ní dobře. Respektujte, že každému dítěti trvá jinak dlouho, než si k ní vytvoří vztah. Proto ho nikdy nenuťte do toho, co je mu nepříjemné. Chvalte, povzbuzujte a berte veškeré aktivity ve vodě jako hru. Pokud se necítí dobře, má strach nebo dokonce zpanikaří, je čas dát si pauzu a zkusit to později.

Krok 2

Hodně rodičů spoléhá na plavecké pomůcky. Ty jsou rozhodně užitečné, ale pozor na to, aby se na ně dítě neupnulo do té míry, že nebude ochotné se jich vzdát.To by mohlo výuku plavání zkomplikovat.

Zkraje se netrapte žádnými plaveckými styly. Jde o to, aby se dítě chovalo přirozeně, překonalo zábrany a zvyklo si. Teprve potom je schopné vnímat, co po něm chcete a napodobit to. Jakmile si vyzkouší, že se udrží na hladině pomocí plaveckých temp, zkuste jeho styl vylepšit, aby si zbytečně nezafixovalo špatné návyky.

Krok 3

Buďte dítěti vzorem, a to i ve vodě. Je nutné, aby z vaší strany měly bezvýhradnou podporu. Napomínáním, rozčilováním nebo dokonce křikem ničeho nedosáhnete.

Krok 4

Má-li vaše dítě kamarády a nerado samotaří, domluvte se s rodiči kamarádů a zkuste plavání s dětmi společně.

Krok 5

Pokud se sami necítíte na to, abyste potomka naučili správně plavat, najděte si ve svém okolí plaveckou školu a dítě tam přihlaste. Ještě předtím zkuste zjistit, jaké zkušenosti s ní jiní rodiče mají, ideální jsou například recenze zveřejněné na internetu nebo osobní zkušenosti.

  • Respektujte jeho zdravotní stav. Pokud se dítě necítí dobře, výuku raději odložte.
  • Nikdy ho nenuťte do ničeho, čeho se bojí nebo je mu nepříjemné, nepřekračujte tyto hranice a nevyčítejte mu to.
  • Měli byste působit uvolněně, přirozeně, abyste dítě inspirovali a dodali mu kuráž.
  • Vždy plně vnímejte obavy dítěte, aby zbytečně nepřerostly v paniku a nevyvolaly v dítěti nežádoucí odpor k vodě, to by výuku plavání zkomplikovalo.
  • Nikdy, ani na okamžik, nenechávejte dítě bez dozoru, neotáčejte se k němu zády a mějte ho NEUSTÁLE na očích!
  • Nepřepínejte svoje síly a sami se chovejte tak, abyste byli v bezpečí a dokázali dítěti v případě potřeby okamžitě pomoci!
  • Nespoléhejte na pomůcky, které se používají k výuce plavání – ty sice pomáhají, ale v kritické situaci ho nezachrání!
  • Vždy dobře odhadněte hloubku vody, v níž se pohybujete.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-naucit-dite-plavat.html