jaktak.cz

Jak se vyznat v cenách nemovitosti

Složitost: Mírný
Cena: 5001 - 20000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kupujete dům nebo vyřizujete dědictví? Pak jste nejspíš narazili na to, že k jedné konkrétní nemovitosti se může vztahovat i několik různých cen. Jak je to možné? Záleží především na tom, pro jaké účely cena nemovitosti slouží. Odhad je zapotřebí při koupi a prodeji nemovitosti, pro dědické řízení, ale i v případě rozvodu manželství.

Krok 1

Při vyřizování pozůstalosti se při stanovení ceny většinou vychází z takzvané tržní ceny. To je taková, za niž se dá podobný dům nebo byt v téže lokalitě v danou dobu pořídit. Podkladem pro její stanovení bývají především cenové mapy. V tomto případě jde o to zjistit, kolik by pozůstalí při prodeji nemovitosti utržili peněz, aby bylo zřejmé, jaká je hodnota pozůstalosti.

Krok 2

Při koupi nebo prodeji nemovitosti obvykle narazíme na pojem znalecký posudek, který vypracovává odborník, v tomto případě jde o soudního znalce. Posudek je důležitý pro výpočet daně. Pro stát je to pojistka, aby nedošlo k umělému snížení hodnoty domu, a tím i zaplacené daně. Prodej nemovitosti totiž představuje příjem, a podléhá zdanění. Jde o cenu zjištěnou neboli administrativní.

Krok 3

Pro vypracování posudku nejprve znalec zjistí, jaký je rozsah nemovitosti a posoudí také její stav. To však nejsou jediné parametry. Přihlíží se také k místu, kde se dům či byt nachází, zda leží na takzvané dobré adrese, nebo jak dobře jsou dostupné obchody, školy, MHD a další.

Krok 4

Pokud si chcete vzít hypoteční úvěr, banka se bude zajímat o to, v jaké kondici nemovitost je, aby nepůjčila víc peněz, než kolik odpovídá hodnotě nemovitosti. Cílem banky je chránit své peníze. Této ceně se říká cena zadlužitelnosti.

Krok 5

Jestliže se jako prodávající rozhodnete nabídnout svůj dům či parcelu nabídnout za cenu vyšší, než je běžné, a kupující na to kývne, žádný odhad není zapotřebí a jedná se o cenu kupní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-cenach-nemovitosti.html