jaktak.cz

Jak se podává trestní oznámení | rady a návody

Složitost: Lehké
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak se podává trestní oznámení | rady a návody. I když si to nikdo z nás nepřeje, občas se můžeme dostat do situace, kdy dojde ke spáchání trestného činu. A my jsme v roli oběti nebo svědka. V obou případech bychom měli podat trestní oznámení. Jak v takovém případě postupovat?

Krok 1

Podání trestního oznámení je zdarma, neplatí se žádný poplatek a podat ho může kdokoliv. Pokud zajdete na policejní služebnu, jedná se o ústní podání trestního oznámení, kdy policistům sdělíte, co se stalo. Existuje ale i možnost podat trestní oznámení v písemné formě. V takovém případě ho odesílejte doporučeně. Jestliže s ním půjdete na policejní podatelnu nebo podatelnu státního zastupitelství, uschovejte si kopii oznámení, které vám pracovník této podatelny vystaví.

Krok 2

Kromě policie se může trestní oznámení podat i na státní zastupitelství, v tom není pro podávajícího rozdíl.

V naléhavém případě informujte policii o spáchání trestného činu prostřednictvím tísňové linky 158.

Krok 3

Pokud chcete vědět, co se bude dít dál a jak bude prošetřování pokračovat, je nutné výslovně uvést, že chcete být o průběhu a výsledku informováni. Nečekejte tedy, že se to stane automaticky, ale zformulujte jednoduchou větu, která bude součástí trestního oznámení.

Krok 4

Ačkoli neexistuje jednotný vzor nebo formulář, jak trestní oznámení podat nebo jak má vypadat, je dobré dodržovat některé zásady.

Především bychom měli událost popsat srozumitelně a stručně. Z formálního hlediska musí být okamžitě jasné, kdo ho podává (nezapomeňte uvést i svoji adresu) a kam přesně toto trestní oznámení míří, tj. že je adresováno policii nebo státnímu zastupitelství.

Krok 5

Při popisu události nebo děje nezapomeňte na nic důležitého.

Znáte-li totožnost jednotlivých aktérů, popište ji, stejně jako místo, kde se věc odehrála, kdy a za jakých okolností se stala a co tomu předcházelo. Z trestního oznámení by mělo být zřejmé, o jak závažný trestný čin se jedná – je rozdíl, pokud nám někdo ukradne starší jízdní kolo nebo se staneme svědkem brutálního trestného činu. Tomu by měla odpovídat i závažnost a rozsah sdělení, stejně jako míra podrobností, které uvádíme. Jsme-li v roli oběti, obvykle můžeme dopad trestné činnosti popsat lépe než náhodný kolemjdoucí, tedy svědek, který okolnosti tak dobře jako my nezná.

Krok 6

Popis události by mělo být co nejvěrohodnější. Rozhodně bychom neměli uvádět nic, o čem nejsme přesvědčeni, že jsme viděli či slyšeli. Jakékoli spekulace nebo zkreslování skutečnosti by se nám mohly vymstít, protože bychom se mohli dopustit křivého obvinění. A to je rovněž trestný čin. Ovšem i opačná situace, tedy záměrné zamlčení trestného činu, je z pohledu zákona nežádoucí, a tedy i právně postižitelná.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-podava-trestni-oznameni-rady-navody.html