jaktak.cz

Jak na změnu trvalého bydliště | postup

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak na změnu trvalého bydliště | postup. Občan České republiky smí mít jen jedno trvalé bydliště. Trvalé bydliště u osob mladších 15 let nahlašuje nebo mění jejich zákonný zástupce.

Co je potřeba

  • kupní smlouva s razítkem katastru
  • nájemní smlouva
  • podnájemní smlouva
  • občanský průkaz
  • výpis z katastru nemovitostí

Krok 1

Během života drtivá většina z nás změní trvalé bydliště, a to i několikrát. Nejčastějšími důvody bývá uzavření sňatku, nebo naopak rozvod manželství. Někdy měníme adresu trvalého bydliště kvůli zaměstnání, nebo s ohledem na závažné rodinné okolnosti. V takovém případě se musíme přestěhovat, což často nebývá jednoduché a stojí nás to hodně času a sil. Rozbalováním krabic v novém domově však stěhování nekončí. Je nutné tuto změnu sdělit úředníkům.

Krok 2

Ať už jsou naše pohnutky pro stěhování jakékoli, postup je vždy stejný. Při změně trvalého bydliště musíme navštívit obecní úřad, kam tuto skutečnost nahlásíme. Ve větších městech má tyto záležitosti na starosti příslušný úřad městského obvodu nebo městské části.

Krok 3

Pokud chceme nahlásit změnu, vyplníme předtištěný formulář, a to Přihlašovací lístek k trvalému pobytu. Pro ověření totožnosti předložíme občanský průkaz.

Za tento úřední úkon zaplatíme 50 Kč, děti do 15 let změnu trvalého bydliště hradit nemusí. To ale není vše. Naší povinností je doložit, že k této změně skutečně došlo.

K tomu poslouží například výpis z katastru nemovitostí nebo kupní smlouva s razítkem místně příslušného katastru, stejně jako nájemní nebo podnájemní smlouva. Jestliže dokumenty obsahují všechny potřebné náležitosti, odejdete z úřadu se zneplatněným průkazem totožnosti a s dočasným Potvrzením o změně trvalého pobytu.

Krok 4

Úřad je ze zákona povinen zanést tuto změnu do databáze nejpozději do 3 dnů.

Krok 5

Tím ale vyřizování úředních záležitostí nekončí, protože dalším krokem je podání žádosti o vydání nového občanského průkazu. Ten byste měli dostat do 30 dnů a nic za něj platit nebudete.

Krok 6

Pokud jste majitelem automobilu, musíte na odboru dopravy vyřídit změnu v registru vozidel do 10 pracovních dní. Zaplatíte za to správní poplatek ve výši 50 Kč.

Změnu trvalého bydliště nahlaste i vaší zdravotní pojišťovně do 30 dnů.

Nové bydliště, jste-li příjemcem důchodu, musíte nahlásit i ČSSZ. Na stránkách instituce naleznete formulář.

Jste-li v evidenci Úřadu práce, jste povinni změnu adresy do 8 dnů nahlásit.

Krok 7

 Změnu místa trvalého pobytu nezapomeňte oznámit i jinde, např. u zaměstnavatele, ošetřujících lékařů, dodavatelů energií, pojišťoven a bankovních ústavů.

Nahlašování změny trvalého bydliště rozhodně neodkládejte, ale učiňte to neprodleně. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zmenu-trvaleho-bydliste-postup.html