jaktak.cz

Jak zpracovat kopr | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat kopr | rady a tipy. Kopr vonný je známá aromatická bylinka používaná zejména při zavařování okurek nebo k přípravě kulajdy či koprové omáčky. Její využití však může být pestřejší. Pokud Vám kopr roste na zahradě a nevíte si rady, jak jej zpracovat, následující tipy jsou určeny právě pro Vás.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Kopr vonný je jednoletá rostlina, jež se dá snadno vypěstovat na záhoně i v truhlíku na terase či za oknem. Má také mnohé léčivé účinky, mimo jiné třeba usnadňuje trávení a podporuje laktaci. Z kopru se využívá jeho nať, kterou je možné sklízet, dokud rostlina nevykvete. Květy se pak používají zejména při nakládání okurek a dalších druhů zeleniny.

Koprovou nať o výšce 15 – 20 cm je možné nasušit do zásoby. Sušíme ji ve stínu nejlépe zavěšenou ve svazcích. Následně ji rukama rozemneme a přesypeme do vhodné uzavíratelné nádoby.

Krok 2

Kopr můžete také zamrazit, naložit do octa, soli či oleje.

Nakládání do octa i oleje je podobné – listy (přidejte ale klidně i květy a semena) nakrájíme, nasypeme do uzavíratelné lahve či sklenice, zalijeme kvalitním octem či olejem a necháme na teplém a slunečném místě zhruba 2 týdny macerovat. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko a přelijeme do čistých skleniček.

Při nakládání do soli postupujte následujícím způsobem: Koprovou nať nasekejte najemno, smíchejte ji se solí v poměru 3:1 a nechte chvíli odstát, dokud nepustí šťávu. Poté ji napěchujte do skleniček, zasypte opět solí a skleničky zavíčkujte. Skladujte je v ledničce nebo na jiném chladném a tmavém místě.

Krok 3

Semena kopru se dají využít jako koření, ale i k léčebným účelům. Nejčastěji se z nich připravuje čaj nebo tinktura.

Krok 4

V kuchyni nalezne kopr uplatnění při dochucování omáček, polévek, brambor, vajec, ryb (zejména pak lososa) nebo třeba řeckých tzatziki. Květy se používají k již zmíněnému nakládání okurek, ale také zelí, cibule či hub.

  • Pokud si chcete užívat čerstvé nati kopru po celé léto, je vhodné jej průběžně vysévat zhruba každé 3 týdny.
  • Kopr je velmi vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé děti.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-kopr-rady-tipy.html