jaktak.cz

Jak postupovat při odcizení nebo ztrátě občanského průkazu

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Je to nepříjemná lapálie, ale může potkat každého z nás. Řeč je o ztrátě občanského průkazu. Sice ho nepotřebujeme tak často jako třeba platební kartu, ale když už taková situace nastane, jen těžko můžeme tento průkaz totožnosti čímkoli jiným nahradit.

Jak tedy postupovat, když občanský průkaz ztratíme?

Krok 1

Jakmile ztrátu odhalíme, je nutné nahlásit to na úřadě, který občanské průkazy vydává, nebo na matrice. Jiná situace nastane, pokud nám doklad někdo ukradl. V tom případě musíme kontaktovat nejbližší služebnu policie České republiky.

Krok 2

Tím to ale zdaleka nekončí.

Výše uvedené úřady tuto informaci předají dál a ztracený nebo odcizený občanský průkaz tímto okamžikem figuruje v databázi neplatných dokladů, a to v registru Ministerstva vnitra. Kromě toho se tento údaj dostává i do databáze Schengenského informačního systému a Interpolu: to je pojistka proti tomu, aby ten, kdo občanský průkaz ukradl nebo ho našel a nevrátil, nemohl tento doklad zneužít.

Krok 3

Po přechodnou dobu se budete muset obejít bez občanského průkazu.

Po ohlášení ztráty nebo krádeže dostanete potvrzení a je vaší povinností si do 15 pracovních dnů od tohoto okamžiku podat žádost o vydání nového občanského průkazu.

Úřady na to mají 30 dní, ale jestliže ho potřebujete dříve, můžete o to zažádat a za patřičný správní poplatek vám ho úředníci vydají ve zkrácené lhůtě.

Krok 4

Dostanete-li se do situace, že naopak cizí občanský průkaz najdete, je vaší povinností ho odevzdat na policejní služebně nebo úřadu, který ho vydal. Jinak se dopustíte přestupku.

Krok 5

Možná vás napadá otázka, jak svoji totožnost prokážete, až budete o vydání nového občanského průkazu žádat. V takovém případě poslouží například řidičský průkaz, cestovní pas nebo rodný list.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postupovat-pri-odcizeni-nebo-ztrate-obcanskeho-prukazu.html